För Daniel är Roxette alltid etta

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Daniel Winde från Perstorp är ett stort fan av Roxette och försöker att se så många konserter som möjligt..
Foto: Peter Bäcker
Per Gessle är i stan. Då gäller det att vara först i kön utanför arenan. Daniel Winde säkrade sin plats under torsdagskvällen.
– Jag vill alltid vara etta, säger 38-åringen från Perstorp som ser sin 19:e konsert med Roxette alternativt Per Gessle's Roxette.

När VF träffar Daniel Winde ligger han och vilar i sin skåpbil på en grusplan vid Färjestadsskolan en knapp kilometer från Löfbergs Arena. Det ligger kläder lite över allt när han öppnar bakluckan och vecklar ut och visar en affisch från konserten i Stockholm i måndags.

– Ni ska väl inte ta kort in i bilen, skämtar han.

Dagen efter konserten på Waterfront rullade han mot Karlstad för natthärbärge i bilen. Turnélivet för ett hängiven fan är ingen dans på rosor. Han ratar hotell och vandrarhem både av nostalgiska och ekonomiska skäl.

– Kan man sova i bilen på sommarkonserter kan man göra det nu också. Det är lite kallt, men jag har en elektrisk värmefilt, säger han.

Han tar konserterna i Stockholm, Karlstad och Linköping på lördagen i ett svep. Det blir en vecka borta från hustrun Victoria, som också gillar Roxette, och tvillingarna i Skåne.

– Hon är inte ett lika stort fan som jag är, svarar Daniel på frågan om inte hustrun blir avundsjuk.

Han upptäckte Roxette redan från starten 1986.

– Då var jag sex år. Jag vet inte vad jag fastnade för, kanske för att de är en svensk grupp. Sedan dess har jag alltid lyssnat på deras musik.

Men det dröjde till 2010 innan han började åka runt på konserter. Det blev tre besök premiäråret. Spelningarna i Sverige, Norge och Danmark lockar mest.

– Bästa konserten var nog den i Drammen, det var sommaren 2015.

Det är en sport att få bricka ett i kön till konserterna. Daniel Winde brukar lyckas med uppdraget. Det gäller bara att vara ute i tid.

– Jag stod först i kön på premiären i Halmstad. I Stockholm hade de numrerade platser. Men här i Karlstad är det onumrerat, säger han och visar upp biljetten.

Daniel Winde tror inte Per Gessle bjuder Karlstadspubliken på några överraskningar. Spellistorna från Halmstad och Stockholm är nästan identiska. Favoritlåten The Look är först ut i en parad av hitlåtar.

– Förra turnén avslutade han med The Look.

Om Gessle ändå skulle överraska lite, vilken låt vill du helst höra?

– Det är visserligen inte hans egen, men det skulle vara “He Ain’t Heavy, He’s My Brother”, svarar Daniel Winde.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.