Hoppa till huvudinnehållet

EU ifrågasätter upphandlingen av Frankfurtflyg

Publicerad:
Den upphandlade flygtrafiken till Frankfurt ifrågasätts av EU-kommissionen.
Den upphandlade flygtrafiken till Frankfurt ifrågasätts av EU-kommissionen. Foto: Håkan Strandman

EU-kommissionen har fått upp ögonen för den upphandling av flygverksamhet som genomförts av Karlstads kommun.

I en skrivelse begär man att kommunen ska förklara hur man resonerat.

EU-kommissionen har redan sedan tidigare visat intresse för att utreda ett antal fall av upphandlad flygtrafik i Sverige, eftersom man misstänker att de strider mot EU:s konkurrensregler. För ett antal månader sedan skickades även ett formulär med fördjupande frågor till bland annat Karlstads kommun, eftersom kommissionen slår fast att “på grundval av den tillgängliga informationen kvarstår våra farhågor om att betalningarna till flygbolagen för dessa flyglinjer inte är förenliga med EU:s regler”.

Karlstad Airport går mot ny rekordförlust

Förutom flyglinjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt, granskas även linjerna Örebro-Köpenhamn och Kristianstad-Stockholm. Enligt Hans Wennerholm, vd på Karlstad Airport, är kommissionens intresse för flygupphandlingen oroande.

– Det är klart att man är lite bekymrad, inte minst för att kommissionen ska göra en bedömning utifrån ett Centraleuropeiskt perspektiv, som kanske inte är tillämpligt här, säger han.

Ifrågasättandet från kommissionens sida är kraftfullt, bland annat konstaterar man att en ersättning till ett flygbolag för att flyga en sträcka automatiskt innebär en begränsning av friheten att flyga, oavsett om det sker genom lag och avtal, och om en sådan begränsning ska kunna genomföras så måste flygplatsen omfattas av så kallad allmän trafikplikt.

Och Karlstads flygplats omfattas inte av denna allmänna trafikplikt, vilket är en av sakerna som Hans Wennerholm ser som problematiskt.

– Man utgår ifrån att det är marknaden som ska sköta flygtrafiken, men det finns många flygplatser i Sverige, bland annat Karlstad, som inte omfattas av trafikplikten, men som ändå kan ha svårt att tillgodose behovet utan ett stöd. Och som vi ser det så är det underskott som inköpet av tjänsten ger marginellt i förhållande till den samhällsekonomiska vinsten av en sådan här linje, säger han.

”Det här är ingen svart-vit verksamhet”

Att kommunen är ute på ett juridiskt gungfly i sin upphandling är tydligt - det pågår även parallellt en prövning i svensk domstol gällande detta - men frågan är större än så menar Wennerholm.

– Frågan man måste ställa sig är vilken typ av flygtrafik vi ska ha i Sverige och hur staten ska ta ansvar för att finansiera den.

– Frågan är vilka förutsättningar vi ska ha för att över huvud taget kunna bedriva flygtrafik.

Bakgrunden till den diskussionen är att Sverige för något decennium gjorde sig av med en stor del av de statligt drivna flygplatserna, för att istället låta kommuner och regioner att ta över driften. Något som lett till ett A- och ett B-lag, där de statliga flygplatserna gör stora plusresultatat, medan de regionala kämpar för sin överlevnad.

– Frågan är vilka förutsättningar vi ska ha för att över huvud taget kunna bedriva flygtrafik. Det är en principiellt viktig fråga, säger Hans Wennerholm.

Om EU-kommissionen kommer att ta hänsyn till de speciella förhållandena i Norden i allmänhet och Sverige och Karlstad i synnerhet återstår att se. Hans Wennerholm hoppas i alla fall på det.

– De ställer många kritiska frågor i sin granskning, men jag hoppas att de tar den hänsyn man behöver ta för att det här regelverket ska vara tillämpligt i ett glest befolkat land som Sverige.

Artikeltaggar

EkonomiHans WennerholmKarlstadKarlstads flygplatsKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.