"Varierande och kompetent material"

Skivor
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 2015-02-25 Per Egland
Foto: Annika af Klercker / TT

Punkpop

Per Egland

hej Lakej
(Birds Will Sing For You)

Per Egland är en klassiskt skolad kompositör som till vardags tonsätter barnalbum, musikaler och filmmusik men ibland tar hans solopersona plats i rampljuset. Sin tredje skiva under eget namn kallar han postpunk och river igång inledningen med, för genren passande, hårda stumma trummor men röst-och energimässigt ligger Bob Hund närmare än Joy Division som referens. Den dystrare delen av 80-talet blir tydligt i spår som ”Pengar Trivs Bäst I Fantasin” och ”Talang Är Ingenting För Mig”. Här breder svartsynt butterhet ut sig medan ”Kom Tillbaka Till Mig” bryter av med överraskande känslighet. Ett varierande och kompetent material som borde göra Egland till ett minst lika stort hushållsnamn som [ingenting], Krunegård eller andra släktingar bland svensk indie.