Gör skolan till en sockerfri zon

Ledare
PUBLICERAD:
Skolan bör lära barnen att äta sunt och nyttigt när alldeles för många föräldrar misslyckas med det.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Livsmedelsverket skärper råden till landets skolor. Servera mindre rött kött, socker och salt. Erbjud i stället mer grönsaker och fisk. Myndigheten vill också slänga ut godis, läsk och glass från skolkafeteriorna.

Det är utmärkta råd som bygger på samlad vetenskap om kost och hälsa. Många förskolor, fritidshem och skolor har redan anammat Livsmedelsverkets rekommendationer som nu uppdateras. Svensk skolmat håller generellt hög klass och allt mer fokus riktas mot att servera näringsriktig, god, klimatsmart och gärna närproducerad mat.

Duktiga kockar har lockats från fina krogar för att se till att det uppväxande släktet får bra mat. Alternativen att lägga på tallriken blir också allt fler. På många håll finns vegetariska rätter varje dag.

Bra måltider i skolan ger många positiva effekter. Hungriga elever har svårt att ta till sig kunskap, mätta lär sig mer. Kan den dessutom serveras i en lugn miljö ökar både matlusten och intresset för matlagning.

Skolmaten är extra viktig för barn som inte äter så bra hemma. Den kan bidra till att minska skillnaderna i hälsa.

Därför är det bra att Livsmedelsverket ger rådet att skolmåltiden bör integreras i skoldagen och det pedagogiska arbetet. Eleverna bör få minst 20 minuter på sig att äta i lugn och ro.

Livsmedelsverket vill att skolkafeteriorna inte ska erbjuda några sötsaker. Anna-Karin Quetel, nutritionist på myndigheter, förtydligar:

– Vi tycker inte att skolkafeterior ska servera godis, läsk, glass eller söta bakverk. Skolkafeterian bör tillhandahålla goda, nyttiga och miljösmarta mellanmål som smörgåsar, frukt, grönsaker, smoothies eller yoghurt.

Det är en befogad och riktig statlig pekpinne. Det finns ingen anledning till att kaféer inne på skolorna ska sälja sötsaker till eleverna under skoltid. De ska inte tävla med de kommersiella affärer som finns utanför skolan. Den som nödvändigtvis måste ha godis får väl gå dit.

Skolan bör vara en sockerfri zon. Det behövs som en motvikt till hur det ser ut i samhället i övrigt. Tillsatt socker finns i många populära livsmedel. Konsumtionen på godis och läsk har ökat lavinartat de senaste årtiondena. Vi dricker fyra gånger så mycket läsk i dag som under 1960-talet.

Priserna på godis och läskedrycker har samtidigt stadigt gått ner, medan priserna på frukt och grönsaker stigit. Exponeringen av sötsaker vid butikskassorna bidrar till att öka försäljningen. Nya traditioner som Halloween gör att svenskarna äter mest godis i hela världen.

Socker är också en förklaring till varför barnfetman ökar. Sedan 1975 har antalet feta flickor fördubblats i Sverige, enligt en undersökning från Världshälsoorganisationen WHO. Antalet feta pojkar har tredubblats under samma tid.

Överviktiga barn klarar skolan 30 procent sämre än normalviktiga barn, enligt en studie från Karolinska institutet. Mindre socker skulle alltså göra barn både smalare och smartare. Så klart skolan ska vara ett föredöme, när alldeles för många föräldrar uppenbarligen inte klarar av det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.