Hoppa till huvudinnehållet

Snart kan fiaskot fullbordas

Publicerad:
Moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget att som statsministerkandidat försöka bilda regering genom en omröstning i riksdagen.
Moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget att som statsministerkandidat försöka bilda regering genom en omröstning i riksdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Klockan tickar för Alliansen och Ulf Kristersson. Om en dryg vecka kan det borgerliga samarbetet ligga i ruiner och Kristersson definitivt vara körd som statsminister.

Tålamodet kunde ta slut till och med för den försiktige och formelle Andreas Norlén. På måndagsmorgonen meddelade talmannen att sonderingarna och gruppterapin under sex veckor inte hade fungerat. Positionerna är fortfarande låsta och det blir inga fler resultatlösa samtal. Nu blir det skarpt läge. Äntligen, förhalningens tid är förbi.

Nästa vecka får riksdagen rösta om den kan tolerera M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. Talmannen motiverar nomineringen med att Kristersson ledde konstellationen som röstade bort Stefan Löfven och att det därför är naturligt att pröva M-ledaren först.

Det är högst rimligt att budet gick till Kristersson, även om han har både ett splittrat parti och en sargad allians bakom sig. Han hade gärna antagit det för flera veckor sedan. Hans vilja att köra ända in i kaklet har varit tydlig länge, men han vet fortfarande inte hur han helskinnad ska ta sig i mål. Chanserna är mycket små.

Läget har stadigt försämrats sedan han på Facebook lanserade sin 3-2-1-variant på Alliansregering under sin sonderingstid. Om inte alla fyra partierna ville gå fram som alternativ kunde han tänka sig att göra det på egen hand eller tillsammans med ett eller två partier. Centerpartiet och Liberalerna blev arga över det ultimata utspelet. De skulle rösta nej till Kristersson då och varför skulle de ändra sig nu?

En sådan regering skulle vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna och det har Annie Lööf och Jan Björklund mycket bestämt sagt nej till. Maktfullkomlige Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor är sugna att köra på ändå och räknar bort Jimmie Åkesson. Det kan de inte göra, SD är beredda att fälla alla regeringar som inte lyssnar på dem.

Nu kräver en irriterad Annie Lööf att Kristersson redovisar hur han tänker sig att regera med aktivt stöd från SD. Kristersson tänker inte föra några samtal med SD inför omröstningen nästa onsdag, trots att Jimmie Åkesson vill ha garantier för vilken politik en M-ledd regering ska föra.

Annie Lööf är samtidigt på Facebook besviken över att M och KD stoppade henne som sonderingsperson och Jan Björklund är förvånad över att hon inte fick chansen. Umgänget i Alliansen ser ut att kärva ganska rejält och troligen faller alltihop samman nästa vecka.

Splittringen är total även bland deras väljare. Enligt en Novusmätning i SVT Nyheter tycker 74 procent av KD:s och 67 procent av M:s väljare att partiet ska samarbeta och förhandla med SD. Av Centerns väljare tycker bara tolv procent att partiet ska förhandla med Åkesson. Om Annie Lööf lyssnar på rörelsen trycker hon på röd knapp mot sin före detta (?) statsministerkandidat nästa onsdag.

Ulf Kristersson kan fullborda sitt fiasko nästa vecka. Det kan sluta med att han bara får stöd av sitt eget parti och Kristdemokraterna i statsministeromröstningen och det räcker inte på långa vägar.

Artikeltaggar

AlliansenAndreas NorlénAnnie LööfCenterpartietEbba BuschJan BjörklundJimmie ÅkessonKristdemokraternaLedareLiberalernaStefan LöfvenSverigedemokraternaUlf Kristersson