Kristersson talmannens val

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Talmannen Andreas Norlén meddelade vid måndagens presskonferens att han kommer att föreslå moderatledaren Ulf Kristersson till ny statsminister.

– Processen måste gå vidare. Dynamiken mellan partierna måste förändras, de resultatlösa samtalen måste få ett slut. Riksdagen kommer att få rösta om Ulf Kristoffersson som ny statsminister, säger Andreas Norlén.

Och fortsätter:

– Nu är det dags att ta ställning.

Nästa måndag kommer Norlén ge kammaren förslaget om Kristersson och sedan skulle riksdagen kommande onsdag kunna rösta för att ge Kristersson statsministerposten.

Ulf Kristersson träffar talman Andreas Norlén.
Foto: Jessica Gow/TT

Talmannen anser inte att det finns förutsättningar att utse en ny sonderingsperson efter förra veckans sonderingar.

– Mina slutsatser av dessa kontakter är för det första att jag inte bedömer att det finns förutsättningar att ge ytterligare sonderingsuppdrag till någon, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Norlén har uppmanat Ulf Kristersson (M) att före den 12 november återkomma med besked om den tänkta regeringens partimässiga sammansättning.

Talmannen inledde den 27 september uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen. Talmannen håller också statschefen informerad om det aktuella läget i arbetet med att ta fram förslag till statsminister.

Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) har haft varsitt uppdrag att sondera möjligheterna för att bilda en regering som riksdagen kan tolerera. Inget av uppdragen resulterade i något konkret förslag.

Den 30 oktober höll talmannen samtal med partiföreträdarna i olika konstellationer och har därefter fört informella kompletterande samtal med olika partiföreträdare.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.