Vi lever i ett trötthetssamhälle

Debatt
PUBLICERAD:
"Vårt moderna samhälle som är så produktivt, effektivt och förnuftigt – som strävar att maximera vår njutning och som förklarat krig mot tristess, är också ett samhälle där stress och trötthet går hand i hand."
Foto: Erik Nylander/TT
Har du velat läsa en bok men inte orkat, för att ditt huvud ständigt är fyllt av så mycket information att även lustfylld läsning känns omöjlig? Har du velat trappa ner på ditt jobb men inte känt att du kunnat, känt väggen snudda vid ansiktet? Igen. Du är knappast ensam.

Vårt moderna samhälle som är så produktivt, effektivt och förnuftigt – som strävar att maximera vår njutning och som förklarat krig mot tristess, är också ett samhälle där stress och trötthet går hand i hand. Det vore det bra om vi kunde stanna upp och reflektera över, inte bara privat, utan också i samhällsdebatten.

I min hand har jag en bok skriven av den koreansk-tyske filosofen Byung-Chul Han. Det är en liten bok influerad av den rika skatt som finns på vår europeiska kontinent. Den som gett oss tänkare som Hanna Arendt, Simone Weil och Friedrich Nietzsche. Boken handlar om trötthet.

Trötthet är ett intressant ämne. Det är förstås en djupt privat upplevelse att vara trött, som ingår som en sund och viktig del av dygnets cykler. I en normal dygnsrytm ska den leda oss i tankar på vila, sömn och återhämtning som växlar mot aktivitet, produktivitet och skapande. Dagen blir natt som blir en ny dag.

Som civilisation sett värderar vi dock den ena sidan av myntet betydligt högre än den andra. Vi lider av ett övermått av positivitet, menar Chul Han. Föreställningen om att allt kan förbättras, att tekniska och sociala framsteg frälser oss, att du SKA förverkliga dig själv, döljer inte bara en berättigad längtan efter en tillvaro som ger oss vårt dagliga bröd, utan också efter ett liv där inget begär går otillfredsställt.

Men om konsumtionssamhället lär oss något, så är det ju att vi aldrig ska bli nöjda och tillfreds med det vi har. Den nya prylen blir gammal och sliten, och det i en allt högre hastighet. Och tanken om alltings utbytbarhet handlar inte bara om din mobil, utan också om synen på våra relationer.

Vi har ett gemensamt livspussel att lägga, som är större än summan av våra enskilda liv. Upplevelsen att sakna såväl ork, tid som kontroll över livet delar väldigt många. Tillräckligt många har farit illa för att vi i Sverige ska kunna se på fenomen som utbrändhet i epidemiologiska termer.

Det finns ett högst konkret arbete som vi behöver axla. Politiskt måste vi prioritera rehabiliteringen för de som blivit sjukskrivna till följd av utmattning eller depression. Vi måste stärka det strukturella folkhälsoarbetet och vidga synen på vad psykisk hälsa är. Det är inte enbart en fråga för hälso- och sjukvården. Varenda arbetsgivare måste ta ansvar för den psykosociala arbetsmiljön och inse att ledarskap inte bara är produktion, utan också friskvårdstimmar, ledighet och att bromsa tempot när det är för högt.

Byung-Chul Han ger ett råd: omfamna tröttheten! Väl använd luckrar tröttheten upp måsten och livsprojekt så att vi kan uppfatta det som annars riskerar att förpassas till bakgrunden; barnen som hoppar i lövhögarna, vindens smekning över kinden, det vänliga leendet från en människa på stan. Men vilan ger också något mer, nämligen tid att omvärdera tidigare prioriteringar och ändra livskurs.

Bara ett samhälle som köpt idén att prestation enbart gör gott kan inbilla sig att vi löser sjukskrivningstal genom att jaga de sjuka. Vi behöver istället förstå vad tröttheten har att lära oss, fatta mod och tala om ett samhälle där vi känner mening, ork och får vår livsnödvändiga vila – ett samhälle värt att drömma om.

Robert Halvarsson

Miljöpartist i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.