• idag
  4 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ordning i stället för oreda

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller ett presseminarium för att redogöra för hur övergångsregeringen kommer att arbeta med budgetpropositionen för 2019 om så blir nödvändigt.
Foto: ?Thommy Tengborg/TT
Svensk politik är i ett unikt läge. Aldrig har landet behövt vänta så länge på att få en riktig regering. Aldrig har vi varit så nära att för första gången någonsin få se en övergångsregering lägga fram en övergångsbudget i riksdagen.

Finansminister Magdalena Andersson är frustrerad och det är lätt att förstå. I stället för att lägga en skarp budget för att bygga välfärden starkare och jämna ut klyftorna tvingas hon som minister i övergångsregeringen att lägga en avskalad budget utan politiska reformer.

Men så ser regelverket ut och det respekteras av regeringen. Vid ett presseminarium gick Andersson lugnt och metodiskt igenom vilka principer och riktlinjer som gäller. Finns ingen ny regering ska övergångsregeringen senast 15 november lägga sitt okontroversiella budgetförslag i riksdagen och vid Luciatid ska budgeten klubbas.

Det behöver inte hindra övergångsregeringen från att ta med en sänkning av pensionärsskatten i budgeten. Det finns en bred majoritet för det i riksdagen och därför är det tillåtet. Finansministern har diskuterat ordningen med de ekonomisk-politiska talespersonerna för alla partier utom SD.

När landet någon gång får en ”riktig” regering är det fritt fram att lägga en kraftfull ändringsbudget i början på 2019. Då kan till exempel kommunerna, skolan, sjukvården, polisen och försvaret få mer pengar. Den nya regeringen kan dock inte ändra skatterna nästa år.

Det låter som en bra ordning som borde respekteras av alla anständiga partier. Dit hör tydligen inte Moderaterna, som tänker lägga en skarp budgetmotion i kammaren i november. Det nya konservativa blocket med KD och SD kan därmed rösta ned övergångsregeringens avskalade budget, innan vi vet vilken regering som kommer att styra landet de kommande fyra åren.

Det är ansvarslöst och vårdslöst av Ulf Kristersson. Han är så sugen på att få makt att han struntar i principer och regelverk. Ända sedan han utropade sig till vinnare redan på valnatten har han gått på pumpen.

Hans agerande har avslöjat den djupa sprickan i Alliansen och den blir bara djupare av den här budgethanteringen. Centerpartiet och Liberalerna vill ta saker i rätt ordning och tycker det är viktigare att börja med att få en regering på plats än att ställa till kaos om budgeten.

Ulf Kristerssons dåliga respekt för regler och praxis gör honom olämplig som regeringsbildare. Snart kanske även centerpartister och liberaler inser det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.