Hoppa till huvudinnehållet

Guldchans lockade Mumphrey till Crusaders

Publicerad:
Carlstad Crusaders coach BD Kennedy och sportchefen Rikard Borg är nöjda över att kunna välkomna amerikanen Shazzon Mumphrey som herrlagets nya quarterback.
Carlstad Crusaders coach BD Kennedy och sportchefen Rikard Borg är nöjda över att kunna välkomna amerikanen Shazzon Mumphrey som herrlagets nya quarterback. Foto: Johan Ekberg

Nu är det klart.

25-årige amerikanen Shazzon Mumphrey blir Carlstad Crusaders nye quarterback.

– Det lockar mig verkligen att spela i ett lag som siktar på titeln, säger han.

VF-sporten berättade på måndagen om att Shazzon Mumphrey pekades ut som Crusaders nye QB och visst var det han som presenterades när klubben på torsdagen kallade till presskonferens.

Via telefon berättade där amerikanen om hur exalterad han är att ha skrivit på för Karlstadsklubben.

– Det känns fantastiskt att få spela i en klubb med en sån historia och där kraven är så höga, säger Mumphrey som ansluter till laget i mars.

Han har en och en halv säsong i Europa bakom sig, först i Danmark och nu senast i tyska Hildesheim som höll till på nedre halvan i tyska ligan.

Att få fajtas om guld var något som lockade just med Crusaders.

– Jag har inte vunnit något sen jag gick på high school. Förhoppningsvis är det här en bra chans till att göra det.

Beskriv dig själv som quarterback?

– Jag gillar att se mig själv som en quarterback som är som en extra coach på planen. Fysiskt så har jag förmågan att att kasta bollen men även möjligheten att springa med den om det tänkta spelet inte fungerar. Jag lyckades skapa en hel del ur ingenting den senaste säsongen just så.

Just Mumphreys mångsidighet var något Carlstad Crusaders föll för.

– Vår filosofi är att vi vill ha en quarterback förbättrar laget – inte en som på egen hand är laget. Vårt mål är att ha en QB som verkligen kan fördela bollarna till alla de fantastiska recievers som vi har och även hjälpa till bygga upp ett springspel, säger nye coachen BD Kennedy som ser Mumphrey som en blandning av klubbens två senaste quarterbacks i Anders Hermodsson och nu senast Philip Juhlin.

– Han är stor som Anders och lika snabb, om inte snabbare, än Philip.

En stor del i rekryteringen var även den inställning Shazzon Mumphrey direkt visade till att hjälpa till på flera håll i föreningen.

– Att ha en import som bara spelar har vi inte råd med. Det är jätteviktigt för oss att få hit killar som verkligen kan bidra med att coacha ungdomar och hjälpa dem utvecklas, säger Borg.

Mumphrey säger själv:

– Det är en av de saker jag gillar mest med att spela i Europa. När jag var i Tyskland hjälpte jag till mycket med andralaget och ungdomarna, jag gillar att lära ut och gör det gärna.

I och med rekryteringen bryter Carlstad Crusaders nu en sjuårig svit av svenska quarterbacks.

– Vi har haft turen att under de här åren haft Anders och Philip som många gånger varit bättre än de andra lagens import-quarterbacks. Båda två har varit exceptionellt bra. Men i dagsläget finns ingen som riktigt är på den nivån, säger Borg.

Men på sikt är Crusaders plan att på nytt ha en svensk quarterback.

– Gärna en kille som är fostrad här i Karlstad. Vi har flera lovande i juniorlagen, men det är några år innan de är redo, Borg.

Troligt är att man redan i år försöker rekrytera en svensk quarterback som kan finnas med och lära sig av Mumphrey.

– Man behöver mer än en quarterback i ett lag, säger Kennedy.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollBD KennedyCarlstad Crusaders herrRikard BorgShazzon Mumphrey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.