Hoppa till huvudinnehållet

”Dom ska vara här med mig”

Publicerad:
Splittring hotar fortsatt familjen Jalili i Hagfors. Tolvåriga Ainaz Jalili och hennes pappa Ghawsuddin Jalili ska utvisas till Afghanistan enligt Migrationsverkets beslut från början av oktober. Mamma Fatema Sarwani och storebror Aziz Jalili får stanna. Bilden är från förra gången Ainaz och Ghawsuddin hotades av utvisning. Den gången till Tyksland.
Splittring hotar fortsatt familjen Jalili i Hagfors. Tolvåriga Ainaz Jalili och hennes pappa Ghawsuddin Jalili ska utvisas till Afghanistan enligt Migrationsverkets beslut från början av oktober. Mamma Fatema Sarwani och storebror Aziz Jalili får stanna. Bilden är från förra gången Ainaz och Ghawsuddin hotades av utvisning. Den gången till Tyksland. Foto: Helena Dahlgren

Kampen för att tolvåriga Ainaz Jalili och hennes pappa Ghawsuddin Jalili ska få stanna i Sverige fortsätter.

– Dom ska vara här hos mig, säger Bahram Jalili.

Han är bror och son till de utvisningshotade Hagforsborna som ryckts mellan hopp och förtvivlan de senaste åren. Först skulle de utvisas till Tyskland och därmed splittras från sin familj. I början av förra året ändrade sig dock Migrationsverket och meddelade att Ainaz och Ghawsuddin Jalili skulle få sina asylansökningar prövade i Sverige i stället. Men för ett par veckor sedan vände allt till det sämre igen – asylansökningarna avslogs och far och dotter fick fyra veckor på sig att lämna landet för Afghanistan.

– Vi ska överklaga det beslutet, säger Bahram Jalili.

– Vi ska träffa advokaten nu i veckan så får vi se om det behövs kompletteringar till överklagandet. Det är två veckor kvar tills de utvisas och det är också två veckor kvar tills vi måste ha överklagat.

Familjen Jalili har inte gett upp.

– Nej, nej, nej! Dom ska vara här med mig, säger Bahram Jalili, som själv bor i Örebro för närvarande men gör allt för att stötta sin syster och sin far i Hagfors.

Stöttar gör också omgivningen. Efter det senaste avslaget på asylansökan för ett par veckor sedan startades en digital namninsamling mot utvisningen.

– Där har mer än 1 200 personer skrivit på nu, säger Bahram Jalili.

Även förra gången splittring hotade familjen Jalili, i början av förra året, startades en namninsamling som skrevs under av ett par tusen personer. Även Olle Göransson, vd på Torfolk gård, engagerade sig och skrev ett öppet brev till landshövding Kenneth Johansson och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson där han påpekade att Barnkonventionen borde sätta stopp för utvisning av Ainaz Jalili, som då var tio år.

Migrationsverkets motivering till att Ainaz och Ghawsuddin Jalili ska utvisas är att det inte gått att styrka deras identiteter. I beslutet från början av oktober skrev Migrationsverket också att fadern kan ta hand om dottern på egen hand och att de kan söka uppehållstillstånd i Sverige från Afghanistan.

Men förutom att det splittrar familjen, där mamma och bror blir kvar i Hagfors, så är Afghanistan inte säkert för Ghawsuddin och Ainaz Jalili, påpekar familjen. De har inte mått bra sedan beslutet.

– Pappa har varit hos läkare här hos mig i Örebro. Nu får vi prata med advokaten om hur vi går vidare, säger Bahram Jalili.

Artikeltaggar

AfghanistanAinaz JaliliHagforsMigrationsverketNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.