Hoppa till huvudinnehållet

Jättelöftet lämnar Färjestad

Publicerad:
Olle Eriksson Ek kommer framöver att tillhöra Bik Karlskoga permanent efter att ha brutit sitt avtal med Färjestad.
Olle Eriksson Ek kommer framöver att tillhöra Bik Karlskoga permanent efter att ha brutit sitt avtal med Färjestad. Foto: Roger Gleisner

Juniorlandslagsmålvakten Olle Eriksson Ek tar klivet permanent till Bik Karlskoga – och plötsligt står Färjestad utan tredjemålvakt.

Lösningen i helgen blir 32-årige division 1-målvakten Magnus Åkerlund.

Med Markus Svensson och Adam Werner som etta och tvåa var Färjestads tanke inför säsongen att ha Olle Eriksson Ek, som lånades ut till Karlskoga, som tredjemålvakt vid behov.

Men det kan man glömma nu.

– Från och med nu kommer Olle att tillhöra Karlskoga fullt ut. Vi kommer att skriva över honom till Karlskoga som tar över hans avtal helt enkelt. Olle själv har valt att inte fortsätta sitt avtal med Färjestad BK, han ville bryta. Och då såg vi inga hinder för det, säger sportchefen Peter Jakobsson.

Anledningen till den situation som uppstått har att göra med den överenskommelse de Hockeyallsvenska klubbarna skrev på inför säsongen där man begränsade antalet låneövergångar till SHL-klubbar.

Enligt det får en målvakt och två utespelare maximalt lånas in två gånger per säsong. Och efter att Färjestad i bortamatchen mot Timrå, då Olle Eriksson Ek var backup till Markus Svensson, kallat hem målvakten en gång skulle en andra återkallning ha fått stora konsekvenser.

– I så fall hade han inte fått återvända till Karlskoga utan fått spela i vårt juniorlag resten av säsongen, säger Jakobsson.

Hur ser du på att han bryter sitt avtal helt med er?

– Vi hade ju ändå inte kunnat använda honom i och med det avtal som allsvenskan satt internt. Kanske för att slippa hattandet fram och tillbaka valde han att vara i Karlskoga fullt ut. Då känner vi att det får vara så.

Är du besviken?

– Jag tycker det är tråkigt för Olles del, och jag tycker det är tråkigt för flera av våra duktiga juniorer som annars kunnat få prova på allsvenskt spel. Set är synd att allsvenskan låser in sig på det här sättet.

– Jag förstår att man inte ska göra som i fjol, där vissa lag hade 50 spelare i truppen under säsongen. Men jag tycker nog man kunde fått ha en målvakt och två utespelare som kunde gå fram och tillbaka. Allsvenskan hade nog mått bra av att ha de bästa juniorlandslagsspelarna i serien och därmed kunnat visa upp ännu bättre hockey.

– Så här var reglerna inte från början. Problemet är att de hockeyallsvenska lagen inte själva vet vad de skrivit under. Det är tungt och tråkigt. Nu får vi se på andra lösningar tyvärr.

Att Färjestad just nu behöver en målvakt har att göra med den lättare skada som stoppar Markus Svensson från spel på torsdag och av allt att döma även på lördag borta mot Brynäs.

I torsdagens match backas Werner upp av J20-målvakten Eric Forsberg.

– Men på fredagen åker J20-laget till Småland för matcher mot Växjö fredag och lördag och sen Karlskrona. Och vårt J18-lag åkte redan i dag. Och vi ser hellre att våra juniorer spelar matcher än öppnar en båsdörr i Gävle.

Lösningen på lördag blir att låna in 32-årige Margnus Åkerlund från Hudiksvall.

– En målvakt som spelat länge på högsta nivå och nu visserligen spelar i division 1 men som är den överlägset bäste målvakten där. Nu hade de ingen match till helgen och han tycker det ska bli jättekul att istället för en ledig helg åka med oss till Gävle.

Magnus Åkerlund har en lång karriär på elitnivå bakom sig. Han har spelat i SHL-hockey i både HV71 och Timrå, i allsvenskan för Nyköping, Borås och Sundsvall samt gjort två säsonger i danska högstaligan för Aalborg.

Om 32-åringen kommer vara aktuell för fler FBK-uppdrag återstår att se. Grundtanken vid liknande situationer kommer, enligt Jakobsson, vara de egna juniorerna.

– Ja, såvida det inte krockar med deras egna matcher, säger Färjestads general manager.

Artikeltaggar

Adam WernerBIK KarlskogaFärjestad BK HerrIshockeyMarkus SvenssonOlle Eriksson EkPeter Jakobsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.