Rätt att väcka åtal

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Regeringen har beslutat att godkänna Åklagarmyndighetens ansökan om att få väcka åtal mot Lundin Petroleums ordförande och vd för medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det är ett klokt och nödvändigt beslut.

En förundersökning har pågått i åtta år och händelserna det rör sig om inträffade redan i slutet av 1990-talet. Lundin Petroleum exploaterade då ett oljefält i inbördeskrigets Sudan och anklagas för att vara medskyldig till när regeringstrogna trupper skövlade och brände ner byar. Flera rapporter vittnar om hur 12 000 civila dödades och 200 000 människor tvingades på flykt.

Det är högst osäkert om det går att bevisa Lundin Petroleums inblandning i folkrättsbrottet. Lång tid har gått sedan händelserna och det råder fortfarande krigstillstånd i området som nu tillhör Sydsudan. Det är ändå bra att åklagaren väcker åtal mot bolagets ledning.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.