Hoppa till huvudinnehållet

Ainaz, 12, och hennes pappa ska utvisas

Publicerad:

Familjen Jalili hotas återigen av splittring efter ett beslut från Migrationsverket som säger att Ainaz,12, och hennes pappa Ghawsuddin ska utvisas till Afghanistan. Bilden är från 2017 när familjen senast hade ett utvisningshot hängande över sig.
Foto: Helena Dahlgren

Familjen Jalili är förtvivlad. Migrationsverket har beslutat att utvisa Ainaz, 12 år, och hennes pappa Ghawsuddin från Sverige.

– Jag förstår inte hur de tänker, säger Bahram, Ainaz bror.

Det har varit många turer kring familjen Jalili i Hagfors. När flera medier, däribland VF, skrev om fallet förra året – när Ainaz och Ghawsuddin hotades av utvisning till Tyskland efter ett beslut från Migrationsöverdomstolen – blev protesterna massiva.

Och det tycktes få resultat. Migrationsverket avbröt verkställigheten i beslutet för att pröva saken i Sverige.

Men nu har Migrationsverket sagt sitt. I ett beslut från den 5 oktober står det klart och tydligt att Ainaz och Ghawsuddin ska utvisas till Afghanistan och att de har fyra veckor på sig att frivilligt lämna Sverige.

Familjen mottog beskedet i Migrationsverkets lokaler i Karlstad på torsdagen.

– Jag kan inte förstå det här beslutet, säger Bahram Jalili.

– Jag, brorsan och mamma har permanent uppehållstillstånd. Och så ska min tolvåriga syster och pappa utvisas till Afghanistan. Vad håller de på med? Hur skulle det kännas för dem som föräldrar om det kom någon och tog deras barn från dem och skickade till ett land där det är krig?

Bahram berättar att både hans syster och hans pappa varit mycket ledsna under mötet med Migrationsverket.

Som skäl till Migrationsverkets beslut anges bland annat att det inte har gått att styrka Ainaz och Ghawsuddins identiteter. Migrationsverket menar vidare att det inte framkommit något som säger att Ghawsuddin inte skulle kunna ta hand om sin dotter på egen hand om de tillsammans åker tillbaka till Afghanistan för att söka uppehållstillstånd därifrån.

Men att åka tillbaka till Afghanistan är inget alternativ för familjen.

– Pappa säger att han inte kan åka tillbaka eftersom hans liv är i fara där. Han har varit kidnappad av talibanerna en gång förut och tänk om de träffar på honom igen? Han mår inte alls bra.

– Och Ainaz klarar sig inte utan mamma. Vad ska de göra, ska polisen komma och dra henne därifrån?

Beslutet kan överklagas, och det kommer också att göras, berättar Bahram. Förhoppningen är att de kan träffa sin advokat under nästa vecka.

Han hoppas att beslutet ändras.

– Vår familj har varit splittrad så länge. Efter många år har jag fått hit hela min familj, en efter en. Och nu när jag äntligen fått hit dem så låter de oss inte vara tillsammans och kunna andas.

Artikeltaggar

HagforsKarlstadMigrationsverketNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.