Tänkvärt inför vinterdäcktider

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Berit Roald

Höstmörkret sänker sig över Karlstad och vintern är i antågande. Det betyder att sommardäcken skall bytas till vinterdäck. Det betyder även att oseriösa Däckskiftare dyker upp igen i Karlstad, denna gång på parkeringen vid Plantagen. Vi tycker att det är konstigt att man flyttar runt, man har nu varit vid Bergvik, Willys på Våxnäs och nu Plantagen. Leker man katt och råtta leken med någon. Däckskiftarna har i sin tur hyrt in en underleverantör som bedriver verksamheten där utan kollektivavtal och därmed heller inte några garanterade försäkringar för sina anställda. De står ute i ur och skur, under ett litet tak och har inget vindskydd i höstblåsten som skyddar dem från att bli förkylda. Kunderna strömmar till och vill ha sina däck skiftade. Antagligen tror man att det är billigt, men skulle man kontrollera med de etablerade bolagen som redan finns i stan så är det inte så. Det man bidrar till genom att anlita däckskiftarna är, nämligen lönedumpning och dessutom vad har man för arbetsmiljö med att stå ute i regn och blåst och arbeta? Vår uppmaning till de som tänkt anlita dessa oseriösa ”nasare” som bara har en affärsidé med att tjäna snabba pengar och sko sig själva så mycket man kan och sedan försvinna. Använd istället de seriösa och etablerade däck firmorna som finns med ordentliga lokaler och som tar ansvar för en bra arbetsmiljö till sina anställda och som har kollektivavtal tecknade. Dessutom så kan vi vara mer säkra på att företagen betalar skatt för sina inkomster. Faktum är att det är, inte så mycket billigare, ens om något, med att anlita oseriösa däckskiftare. Mer information om seriösa aktörer kan fås via Transport.se eller genom att ringa till lokalkontoret i Karlstad på nummer 010-480 30 06.

Örjan Jakobsson och Mikael Ladman, ombudsmän Transportarbetareförbundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.