Tankar från en sensommarresa i Andalusien

Krönikor
PUBLICERAD:

När jag läser om och reser i Andalusien väcker det tankar hos mig om dåtidens och nutidens likartade behov – Hur skall man hantera det mångkulturella?

De idag förkättrade araberna skapade under medeltiden framgångsrika samhällen med avancerade kulturer i Medelhavsområdet. Morernas styre i Spanien; morerna eller "moros" var de kristnas benämning på de andalusiska muslimerna; vars närvaro på den pyreneiska halvön tog sin början i mitten av 700-talet och upphörde 1492. Morerna lade grunden för flera andalusiska samhällen, där kristna och judar kunde leva som fullvärdiga medborgare och låta sina kulturer blomstra vid sidan om den islamska. -Var dessa samhällen präglade av verklig mångkulturell samexistens, något vi kan dra lärdom av? undrar jag, när jag till fots närmar mig Cordobas centrum.

Vill du läsa mer?

Du behöver en prenumeration för att läsa artikeln. En plusprenumeration kostar bara 1 krona första månaden, därefter 99 kr/månad. Ingen bindningstid.

Din prenumeration gäller tillgång till
Plus på alla NWT-gruppens sajter.

Välj annat erbjudande