Ingen ska dö på jobbet

Ledare
PUBLICERAD:
Två personer omkom 2014 i en arbetsplatsolycka vid Hjorthagen i Stockholm då ett byggelement rasade.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
På bara två veckor under andra halvan av september dog tio personer på sin arbetsplats. Någon större uppmärksamhet väckte inte dödsfallen. Varje dödsolycka är en tragedi och arbetet för att undvika dem behöver skärpas.

Tänk om det hade varit tio dödsskjutningar på två veckor. Vilka rubriker det hade blivit i tidningarna. Det hade toppat nyhetssändningarna på tv och radio. Politikerna hade återupprepat sina tidigare tuffa krav på fler poliser och hårdare straff.

Några krav på fler arbetsmiljöinspektörer och hårdare arbetsmiljölagstiftning hördes dock inte från politiskt håll efter de tio dödsfallen på jobbet. Man vinner inga val på sådana frågor och medias uppmärksamhet är riktat åt ett annat håll.

Kriminaljournalistik är rak och enkel. Polisen berättar gärna om det som hänt. Nyheter och notiser om brott och straff har högt läsvärde och ger många klick. Varje tv-kanal med självaktning måste ha minst ett program om kriminalitet. Krim säljer helt enkelt.

Det gör inte arbetsmiljöfrågorna. Systematiskt arbetsmiljöarbete eller bristen på det säljer inte lika bra. Usla arbetsvillkor kan gälla utan att medierna avslöjar det.

När jag började på tidningen på 70-talet hade vi två fackliga reportrar på redaktionen. I dag har nästan ingen dagstidning en facklig bevakning värd namnet. Det viktiga ämnesområdet överlåts till fackets egna tidningar.

Som LO:s tidning Arbetet som förtjänstfullt sammanställt de tio dödsfallen i september. Det flesta dödsoffren är män och det handlar ofta om fall- eller klämolyckor. Två elmontörer dog under stormen Knud när de fick fallande träd över sig.

Hårdare tidspress och dålig bemanning ökar stressen. Arbetsmiljön är från början farlig och när riskbedömningarna brister kan det sluta med döden. Elektrikerförbundets ordförande Peter Johansson pratar om ett stort branschproblem:

– Det är rent ut sagt för jävligt att människor inte kommer hem från arbetet, men tyvärr måste jag säga att jag inte är särskilt förvånad. Nätbolagen sätter en otrolig press på bolagen där medlemmarna är anställda och de sätter i sin tur en otrolig press på montörerna.

I onsdags dog en 25-årig tekniker anställd på Vattenfall Services i en arbetsplatsolycka i Kiruna. Ännu en tragedi på jobbet, som går nästan spårlöst förbi i riksmedia. Det är dags att ändra på det och flytta fokus.

Statistiken talar sitt tydliga språk. I fjol avled 40 personer i dödsskjutningar, ofta i ett krig mellan grovt kriminella gäng. I fjol kom 55 personer en dag aldrig hem levande från jobbet. Under tiden januari-april i år sköts åtta personer ihjäl, på bara två veckor i september dog tio arbetare på jobbet.

Visst är det viktigt att bekämpa den grova brottsligheten och våldet, men det får inte betyda att arbetet för en säkrare arbetsmiljö prioriteras ner. Det gjordes under åtta år med en borgerlig regering och om Ulf Kristersson får leda en ny högerregering är risken för en upprepning stor.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.