Klart: Värmlandssamverkan styr nya regionen

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Värmlandssamverkan som ska driva Region Värmland framöver: Stina Höök (M), Marianne Utterdahl (SiV), Elisabeth Kihlström (KD), Fredrik Larsson (M), Eva Julin Dombrowe (L), Ola Persson (C) och Jesper Johansson (MP).
Foto: Peter Bäcker
Det blir Värmlandssamverkan som kommer styra Region Värmland framöver – trots att blocket inte har egen majoritet.
– Det visade sig när rösterna var sammanräknade att Värmlandssamverkan har 37 mandat och är det absolut största blocket, säger Fredrik Larsson, ordförande i nuvarande landstingsstyrelsen.

Trots att det blir ett minoritetsstyre räknar de sex olika partierna – M, L, KD, C, SiV och MP – med att kunna få igenom sin politik, utan det stöd från Sverigedemokraterna som det pratas om från oppositionens, S och V:s, håll.

– En av våra konkurrenter har ju kommenterat att vi skulle ha gjort upp med SD och det är inte så det fungerar. Det största blocket tar nu på sig ledningsansvaret för att leda Region Värmland och vill de andra partierna fälla vår politik så får de gå samman och prata ihop sig. Då måste de ta det ansvaret. Vi har enats om att leda och styra Region Värmland och ser fram emot att ta ett helhetsgrepp om Värmlands utveckling, säger Fredrik Larsson.

"Jobbat i minoritet länge"

Sverigedemokraterna gick framåt i årets landstingsval samtidigt som Värmlandssamverkan liksom det röda oppositionsblocket, med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tappade mandat.

– Vi har jobbat i minoritet de senaste fyra åren och har lagt fram vår politik och våra förslag. Ibland har det varit längre beredningsprocesser för att nå de bästa förslagen men till sist är det fortsatt så att det är vår politik som fullmäktige ska ta ställning till. Om de andra ska hitta ett annat alternativ måste Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna prata ihop sig och det har de inte visat något intresse av att vilja göra hittills.

Hur ska ni få igenom er politik ur ett minoritetsstyre?

– Det är helt andra förutsättningar än att sitta i majoritet. Vid en egen majoritet kan man köra över oppositionen. Sitter man i minoritetsstyre blir det lite mer dialog, ibland lite längre processer, men det är ingenting som behöver göra politiken sämre.

Från årsskiftet går landstinget ihop med Region Värmland, något som knappast kan ha undgått särskilt många.

Hur påverkar regionbildandet er?

– Det blir så klart fler politikområden att jobba med, kollektivtrafiken är ett sånt liksom kultur- och bildningspolitiken, så det är klart att det kommer förändras. Det är viktigt att kunna ta ansvar för helheten i det och det kan vi göra, säger Fredrik Larsson.

Det gamla styret fortsätter – men i det finns några nya ansikten. Ola Persson, Centerpartiet, är ett liksom Liberalernas Eva Julin Dombrowe och Moderaternas Stina Höök.

– Så är det alltid efter ett val, det kommer in några nya ansikten och det är nyttigt för alla, säger Stina Höök – regionråd sedan tidigare.

Hon fortsätter:

– Jag och Ola hoppade in i landstingsrådsgruppen för ett år sen just för att börja träna på att vara med och ta ansvar för både hälso- och sjukvårdspolitik som för den regionala infrastrukturen.

– Många av oss har ju också indirekt varit valda till Region Värmland tidigare så det är inte helt nytt. Men nu får vi ju huvudansvaret, och de frågor som kommer in nu är jätteviktiga, säger Elisabeth Kihlström (KD).

Så – landstinget och regionen blir ett, men vilka är då de viktigaste frågorna och utmaningarna regionen nu står inför?

– En viktig fråga, som gäller både hälsa, sjukvård och Värmland i övrigt, är kompetensförsörjningen. Företag, organisationer och kommuner skriker efter personal och där kommer regionen ha en viktig del att fylla. Där krävs det ett mycket bra samarbete med kommunerna och andra delar av samhället, säger Stina Höök.

Det blir Värmlandssamverkan som kommer styra nuvarande landstinget även framöver – trots att blocket inte har egen majoritet.
Foto: Peter Bäcker

Marianne Utterdahl (SiV):

– Sen gäller det också att vi utvecklar hela länet utifrån invånarnas behov. Det är en utmaning att få ihop det utifrån de tillgängliga resurserna men det är ett så viktigt arbete.

Fredrik Larsson nämner även han kompetensförsörjning som en av de viktigaste frågorna att ta tag i för den nya regionen.

– Det handlar ju dels om det som vi är vana vid vad gäller sjukvården: tillgången och kvaliteten. Sen är kompetensförsörjningen ett samhällsproblem och inte ett problem som bara har med sjukvården att göra. Då kanske det istället kokar ner till vad Värmland kan göra för att behålla sin konkurrenskraft sett till övriga Sverige, säger han.

Det första nya regionfullmäktige träffas 7 november när ett presidium och en valberedning väljas.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.