Hoppa till huvudinnehållet

Bil bärgades ur vattnet utanför Jäverön

Publicerad:
En bil fiskades upp ur vattnet utanför Jäverön. Lyckligtvis påträffades ingen person i bilen.
En bil fiskades upp ur vattnet utanför Jäverön. Lyckligtvis påträffades ingen person i bilen. Foto: Carl-Oscar Lysander

Under måndagen upptäcktes en bil på sjöbotten intill färjan som går mellan fastlandet och Jäverön utanför Skattkärr.

– Vi upptäckte den när vi drog in vajern, säger Anders Ekblom som kör färjan.

Under ett antal veckor har färjan som går till Jäverön varit tillfälligt ur drift på grund av besiktning. När färjan under måndagen skulle återtas i drift upptäckte Anders Ekblom något besynnerligt.

– Vi skulle dra in vajern som vi har mellan ön och fastlandet och jag märkte att de började ta emot. Då såg vi att det var en bil som dök upp ur vattnet, säger Anders Ekblom som tillsammans med Susanne Öhrström driver verksamheten.

Bil hittad på botten utanför Skattkärr

Man larmade polis som tillsammans med sjöräddning, ambulans och brandkår dök upp. En dykare skickades ned i vattnet men kunde inte urskilja om det fanns någon person i bilen.

– Den hade ställt sig lite dumt så det gick inte att se till en början om det fanns någon i bilen. Samtidigt måste dykaren vara försiktig eftersom att bilen hade kunnat välta över, säger Robert Olofsson, räddningsledare på plats.

En dykare skickades ned för att undersöka bilen.
En dykare skickades ned för att undersöka bilen. Foto: Carl-Oscar Lysander

Men upp ur vattnet kom bilen och det kunde fastställas att ingen person befann sig i bilen. En illa tilltygad stadsjeep som saknade både dörrar, riktiga däck och fälgar hissades upp ur vattnet.

– Bilen var slaktad och det saknas en hel del. Fälgarna var monterade åt fel håll bland annat. Men det är svårt att säga när det kan ha skett, säger Robert Olofsson.

Anders Ekblom har sina aningar när det kan ha skett.

– Jag tror att det kan ha skett i helgen. Bommen som är härnere som alla som är här alltid stänger stod öppen.

Ett stort antal blåljuspersonal tillkallades då man först befarade att någon råkat illa ut.
Ett stort antal blåljuspersonal tillkallades då man först befarade att någon råkat illa ut. Foto: Carl-Oscar Lysander

Hans teori får stöd av en man som bor på ön som berättade att när han skulle lägga till med sin eka under söndagen så körde han på något. På en plats som han de senaste veckorna lagt till på flera gånger. Anders Ekblom har också en alternativ teori.

– Samtidigt blåste det väldigt mycket i helgen och de senaste veckorna, den kan ha flyttat sig också, säger Anders Ekblom.

Trots att bilen alltså hade hamnat ovanpå vajern verkar färjan inte ha tagit någon större skada.

– Det verkar ha gått bra som tur är, säger han.

Ärendet har nu blivit polisiärt och kommer i första hand att utredas som ett miljöbrott. I ett senare skede kan försäkringsbrott komma på tal. Man kunde kort efter bärgningen inte identifiera bilen via nummerplåt eller chassinummer, berättade polis på plats.

Artikeltaggar

Brott & blåljusJäverönNyheterPolisenRäddningstjänstenSkattkärr

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.