Kampen kom av sig – historiskt tapp för S

Publicerad:
Socialdemokraterna är långt från sin krafts dagar och Värmland är ett av de län där stödet för partiet sjunkit mest. “Jag tror inte ungdomarna vet vad Socialdemokraterna står för längre”, säger Stig Persson i Björneborg. Foto: Håkan Strandman

Det var det sämsta valresultatet på hundra år.

Socialdemokraterna tappade stort i årets riksdagsval – och Värmland utmärker sig som ett av de län där partiet tappar allra mest.

– Jag har varnat för det här i Stockholm många gånger. Jag har sagt att vi måste lyssna på vad som sägs, för jag hör ju signalerna, säger riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist.

Allmän rösträtt. Åtta timmars arbetsdag. Röda fanor och demonstrationståg.

På väggarna i Björneborgs Folkets hus sitter tavlor med motiv som tydligt markerar Folkets hus-föreningarnas ursprung – arbetarrörelsen.

Stig Persson, styrelseordförande i föreningen, tittar på tavlorna och säger:

– Du vet, jag tror inte ungdomarna vet vad Socialdemokraterna står för längre. Det är samma sak med facket. De har inte historien riktigt, och de tar för givet att ha det bra.

Han tror att det är en förklaring till att Socialdemokraterna, där han själv är aktiv, har gått tillbaka stort på hans hemort. Fortfarande är det ett starkt S-fäste – partiet fick 46,06 procent av rösterna till riksdagen – men det innebar ändå ett tapp med 12,51 procentenheter jämfört med förra valet. Björneborg tillsammans med Sysslebäck och Rottneros är de distrikt där stödet för partiet i riksdagsvalet har sjunkit som mest i hela länet.

– Det är väl vår generations fel. Våra föräldrar fick kämpa mer, men vi curlade ju bort ungdomarna. I dag är det väl ännu värre.

Samtidigt har stödet för Sverigedemokraterna ökat i Björneborg. Varför det är så förstår inte Stig Persson riktigt, och eftersom han är pensionerad från bruket sedan åtta år är han inte på någon arbetsplats där han kan höra hur folk resonerar.

– Och affären är ju nedlagd, så det finns ingen naturlig samlingsplats längre heller.

– Det är ju det värsta för bygderna när affärerna lägger ned. Och skolorna.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

År 1940 fick Socialdemokraterna 53,8 procent av väljarnas röster i riksdagsvalet. Det är en historisk toppnotering för partiet, även om de hade legat stadigt över 40 procent ända sedan början av 1930-talet – en guldålder som höll i sig ända fram till slutet av 1980-talet.

Statsminister Per Albin Hansson leder det socialdemokratiska demonstrationståget första maj 1940. I valet samma år fick Socialdemokraterna 53,8 procent av rösterna.
Statsminister Per Albin Hansson leder det socialdemokratiska demonstrationståget första maj 1940. I valet samma år fick Socialdemokraterna 53,8 procent av rösterna. Foto: TT

Men det är 2018 nu.

Det är 2018 och endast 28,26 procent av väljarna lade sin röst på Socialdemokraterna i årets riksdagsval.

Det är det sämsta resultatet på över hundra år.

Men det var inte oväntat, menar Peter Franke, socialdemokratisk ledarskribent på VF.

– Som det såg ut ett tag i somras kunde det ha blivit ännu värre. Det är inte längre det naturligt stora, samhällsbärande partiet, säger han.

Opinionssiffrorna innan valet hade skvallrat om vart det kunde bära hän. Och i ett internationellt perspektiv är det en trend att socialdemokratiska partier går tillbaka i land efter land.

När det gäller Sverige tror Peter Franke att det finns flera anledningar till nedgången. Exempelvis att Socialdemokraterna kan ha tappat mark efter att ha “spelat för mycket på Sverigedemokraternas planhalva” med mycket prat om lag, ordning och migration.

– Sen tycker jag inte riktigt man har levt upp till sin ideologi utan anpassat sig för mycket efter den nyliberala vågen. Man vågar inte göra radikala grepp utan accepterar både det som regeringen Bildt gjorde på 90-talet och det Reinfeldt gjorde under åtta år.

Han nämner marknadsanpassningen av skola, vård och omsorg som exempel.

– Att man inte backade direkt efter 1994 och satte stopp för det här med friskolorna... Nu vill man backa och det tycker jag är bra, men det kanske är lite sent påtänkt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sysslebäck, Torsby kommun.

– Jag bryr mig inte om det där, säger en äldre dam i Sysslebäck när frågan om Socialdemokraternas nedgång i distriktet kommer på tal, innan hon fortsätter sin promenadrutt i riktning mot affären.

Här fick Socialdemokraterna 41,05 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det är mycket, men stödet gick ned med 13,65 procentenheter vilket är mest av alla valdistrikt i hela Värmland.

– Jag har ingen större förklaring annat än att Centerpartiet har fått ett namn som nog gjort att många gått dit, säger Sture Persson, ordförande i S-föreningen i Sysslebäck.

Foto: Martin Olsson

Ja, samtidigt som Socialdemokraterna tappade gick Centerpartiet starkt. I kommunvalet blev de tveklöst näst största parti med 26,62 procent av rösterna, och i riksdagsvalet tredje största parti med 13,90 procent av rösterna.

Sture Persson tror att det är Centerns nya förstanamn Anna-Lena Carlsson, som kommer från trakten, som har lockat röster i kommunvalet och att det kan ha smittat av sig på riksdagsvalet.

– Hon är nog populär, säger han.

– Varför inte folk går och röstar är en annan sak. Det kan man spekulera ihjäl sig kring om en vill.

Bara 72,03 procent av de röstberättigade i Sysslebäck utnyttjade sin rösträtt i år. Granndistrikten söderut är inte stort bättre. I Likenäs röstade 74,23 procent. Och Stöllet är faktiskt sämst i hela länet med sina 71,30 procent.

Sture Persson är 77 år och har alltid röstat på Socialdemokraterna. “Jag är uppfödd i ett Socialdemokratiskt hem. Jag vet inte vad som skulle hända för att jag skulle rösta på ett annat parti, det vore väl om jag gick längre till vänster då.”
Sture Persson är 77 år och har alltid röstat på Socialdemokraterna. “Jag är uppfödd i ett Socialdemokratiskt hem. Jag vet inte vad som skulle hända för att jag skulle rösta på ett annat parti, det vore väl om jag gick längre till vänster då.” Foto: Håkan Strandman

– Förra valet var det ännu sämre här. De ringde hit från länsstyrelsen och frågade varför, men det är ju svårt att veta varför inte folk går och röstar. Om det är missnöje eller vad det kan vara. Det kanske är det här med att man tycker att Klarälvdalen blir åsidosatt, att det är Fryksdalen i första hand.

Fryksdalen, med centralorten Torsby, vill säga. Som lockar allt fler folk från bygderna.

– Det avfolkas ju här! Det fattas jobb, säger Sture Persson och nämner nedläggningen av Samhall för några år sedan där ett åttiotal personer förlorade jobbet.

– Tänk dig att det bor 500 personer på en ort – och så försvinner 80 jobb. Vad motsvarar det i Karlstad?

Jon Kjellberg och Daniel Medina står utanför Konsum i Sysslebäck och röker. Ingen av dem är förvånad över att stödet för Socialdemokraterna gått ned. Båda två röstade på Sverigedemokraterna.

– Som alla andra, fast ingen säger det, säger Jon Kjellberg.

– Men då står man inte för vad man röstar på om man inte törs säga det ens. Tycker jag i alla fall.

Daniel Medina och Jon Kjellberg röstade på Sverigedemokraterna i årets val.
Daniel Medina och Jon Kjellberg röstade på Sverigedemokraterna i årets val. Foto: Håkan Strandman

Att det blev Sverigedemokraterna beskriver de som ett slags ”grupptryck”.

– Alla andra en umgås med röstar på det och pratar så mycket bra om det och då snappar man upp lite av att det låter bra.

Det finns ett missnöje på bygden också, menar de. Att servicen försvinner och att vården inte är lika för dem som den är för de som bor i centralorten.

– Det är ju samma landsting så det borde inte skilja så mycket mellan här och Torsby. Men mamma har åkt på flera hjärnblödningar och då fick ju pappa sätta sig i bilen och möta upp ambulansen eller också fick de komma med helikopter. Det finns ju ingen hjälp här om det skulle hända någonting, säger Jon Kjellberg.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1968. Socialdemokraterna får 50,1 procent av väljarnas röster i riksdagsvalet. Värmlänningen Tage Erlander är statsminister. Det är senaste gången Socialdemokraterna hade egen majoritet i riksdagen.

Valets segerherre 1968, statsminister Tage Erlander (S), konstaterar framgången i sitt partihögkvarter under valet. Partisekreterare Sten Andersson skrattar i bakgrunden.
Valets segerherre 1968, statsminister Tage Erlander (S), konstaterar framgången i sitt partihögkvarter under valet. Partisekreterare Sten Andersson skrattar i bakgrunden. Foto: Lennart Nygren/SvD/TT

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jessica Mörk är ute och går med sin hund Bonzo i ett blåsigt Björneborg.

Hon är 36 år. I år är första gången som hon röstade i valet. Hon kände att det var nog nu.

– Det måste bli en förändring. Det är klart att vi måste ha välfärd i Sverige, men det får inte bli överdrivet som det har varit, säger hon.

I år var första gången som Jessica Mörk, 36, från Björneborg röstade i valet.
I år var första gången som Jessica Mörk, 36, från Björneborg röstade i valet. Foto: Håkan Strandman

Att Socialdemokraterna tappar stöd i Björneborg tycker Jessica Mörk är positivt.

– Jag gillar inte Socialdemokraterna. De bara förstör! Kolla hur det ser ut överallt, med all invandring hit och dit. Det är helt okej att de tar in, men det får gå till en viss gräns. Det får inte bli ett överflöd, säger hon.

Hans Hilding, S-medlem och föreståndare för Folkets hus och Folkets park i Björneborg säger att det inte pratas så mycket politik i bygden.

– Nu har vi ingen Konsumaffär kvar så vi pratar knappt med varandra här ute, säger han och tillägger att de ”har ingenting kvar egentligen”.

– Vi har en pizzeria och en närbutik som en invandrare har. Men vi är ett samhälle på nedgång. Det är lite tragiskt.

Christer Lindberg, S-medlem i Björneborg, tror att de styrande i Kristinehamns kommun har fokuserat för mycket på stadskärnan i Kristinehamn och för lite på de södra delarna, men nämner också Konsums nedläggning när han resonerar kring Socialdemokraternas tapp.

– Många tyckte väl när Konsum la ned att man ska ha någon att skylla på. Då blir det ju sossarna som får ta smällen. Och så går man till SD i stället, och jag kan inte förstå varför, säger han.

Foto: Martin Olsson

Historiskt har det varit naturligt att en stor del av Björneborgs invånare varit anställda på järnverket, den stora arbetsgivaren på orten. Så är det inte riktigt nu, säger Christer Lindberg. I stället är det fler pensionärer och personer med utländsk härkomst som bor här.

– Det är ju ett helt annat underlag än vad det har varit. Många pensionärer har nog köpt SD:s politik, att det ska bli så bra för pensionärerna. Och jag tror att det är många yngre som också tror att det ska bli bättre bara SD kommer till makten.

Jessica Mörk röstade på Sverigedemokraterna. Under de sex år som hon har bott i Björneborg har hon märkt att andelen invånare med utländsk härkomst har ökat, och hon upplever att det har inneburit vissa problem.

– Jag känner att det måste bli någon förändring på det som är. Och Sverigedemokraterna har ju mycket om det här med invandringspolitiken som jag själv känner att jag står för.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot från Hagfors – ett av de starkaste S-distrikten i hela landet – är självkritisk.

– Jag har varnat för det här i Stockholm många gånger. Jag har sagt att vi måste lyssna på vad som sägs, för jag hör ju signalerna.

Han är övertygad om att partiets sjunkande siffror beror på att människor upplever en stor skillnad mellan stad och landsbygd och att det beror på hur politiken har drivit – eller kanske snarare inte har drivit – landsbygdsfrågorna.

Mikael Dahlqvist, före detta kommunalråd i Hagfors, numer riksdagsledamot, är självkritisk när han pratar om de sjunkande siffrorna för S.
Mikael Dahlqvist, före detta kommunalråd i Hagfors, numer riksdagsledamot, är självkritisk när han pratar om de sjunkande siffrorna för S. Foto: Peter Bäcker

– Här på landsbygden upplever man att servicen är obefintlig och att utvecklingen i många delar gått tillbaka. Och tittar man historiskt har varken vi eller Alliansen dragit vårt strå till stacken, säger han.

– Sen vill jag vara noga med att säga att många röstar för vad vi står för av ideologiska skäl. Om människors lika värde och det här. Det är ju det som betyder mycket.

Mikael Dahlqvist tror också att det legat partiet i fatet att de bildade regering med Miljöpartiet.

– Samarbetet med Miljöpartiet är inte populärt i stora delar av det här länet. Jag har hört en hel del som sagt att de vill rösta på S men inte kan göra det för att vi samarbetar med Miljöpartiet. Man upplever att Miljöpartiet inte är ett glesbygdsvänligt parti.

Socialdemokraterna tappade två mandat på Värmlandsbänken i årets val. I stället för fem personer blir de tre som ska föra partiets talan för länets räkning. Det kommer att påverka, menar Mikael Dahlqvist.

– Men det blir ju att vi får jobba hårdare. Det känns ändå i grunden att vi har en bra politik, och att vi har lyft frågan stad och land. Men det räcker inte, vi måste göra mycket mer.

I hans hemkommun Hagfors var det ett ovanligt val för Socialdemokraterna. Uppstickarpartiet Oberoende realister (OR) plockade hem 36,47 procent av rösterna i kommunvalet och blev det största partiet i kommunen. Historiskt starka Socialdemokraterna fick nöja sig med 35,67 procent.

– Det är speciellt. Det var ett riktigt misstroende mot kommunpolitiken, det får en lov att erkänna, säger Mikael Dahlqvist.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ända sedan 1967 har Inger och Kenneth Larsson bott i huset i Villastaden i Rottneros. Kenneth har jobbat på bruket i många år, och Inger har jobbat på Sunne kommun.

– Förr fanns det post, bank och flera affärer här, och Folkets hus. Och skolan, inte minst. Nu är allt borta. Det enda som är kvar är förskolan, säger Inger.

Kenneth och Inger Larsson har bott i huset i Villastaden i Rottneros sedan 1967.
Kenneth och Inger Larsson har bott i huset i Villastaden i Rottneros sedan 1967. Foto: Håkan Strandman

I Rottneros var det närmast en självklarhet att rösta på Socialdemokraterna förr. Så är det inte riktigt längre. Nu är stödet för Socialdemokraterna 32,11 procent i riksdagen, vilket är en nedgång från förra valet med 12,90 procentenheter. I stället har Sverigedemokraterna ökat.

– Jag vet många socialdemokrater som säger att de röstar på Sverigedemokraterna. De säger att de gör det för att markera, säger Kenneth.

Han berättar att Inger förbjudit honom att rösta på Sverigedemokraterna, annars skulle han också ha gjort det.

– Men egentligen ska en inte behöva rösta på Sverigedemokraterna för att få ordning på detta.

”Detta” syftar på invandringen.

Foto: Martin Olsson

För några år sedan öppnades ett stort asylboende i det gamla värdshuset i Rottneros. En märkbar förändring i ett litet samhälle. Det ideella engagemanget kring boendet var stort och omskrivet. Nu är värdshuset tomt på folk igen. Och av den stora invandringsvågen märks inte så mycket längre.

– Och vi har inte haft något direkt ont av dem, säger Kenneth.

Att Socialdemokraterna skärpte sin migrationspolitik tycker inte Kenneth är tillräckligt, speciellt inte om partiet vill vinna tillbaka sina röster.

– Det kvittar vem man än talar med, alla har inställningen att det måste få ordning på detta. Men det har inte blivit det.

Linda Johansson sitter som ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Sunne, är vice ordförande i arbetarkommunen, bor i Rottneros – och har sin teori om varför stödet för partiet gått ned så markant.

– Lokalt tror jag att vi kan ha tagit mycket stryk i skoldiskussionen som var 2015, säger hon.

“Är man missnöjd lokalt tror jag att det kan spridas nationellt”, säger Linda Johansson.
“Är man missnöjd lokalt tror jag att det kan spridas nationellt”, säger Linda Johansson. Foto: Håkan Strandman

Den infekterade skoldebatten ledde i förlängningen till att Socialdemokraterna blev största parti i Sunne kommun i kommunvalet 2014 och tog över makten från Centerpartiet. Tillsammans med det nybildade partiet Hela Sunne bildade Socialdemokraterna en styrande koalition, som dock sprack ungefär i mitten av mandatperioden. Linda Johansson tror att väljarna straffar partiet för att det upplevts som att de lovat att öppna den stängda skolan i Rottneros.

– Är man missnöjd lokalt tror jag att det kan spridas nationellt.

– Vi blev ganska missförstådda av allmänheten. Man har upplevt att vi lovade att öppna Rottneros skola, där vi menade att vi verkligen skulle se på möjligheterna. Och det ska gudarna veta att det gjorde vi.

Med Rottneros bruk som stor arbetsgivare har bygden varit ett traditionellt arbetarsamhälle.

– Det är fortfarande vanliga Svenssonfamiljer, om man säger så, som bor i Rottneros, men jag tror inte att man har den ideologin kvar som den äldre generationen kanske hade. Dessutom profilerade sig SD 2014 som ett arbetarvänligt parti, och det har inte varit så mottagligt när man försökt att diskutera att S skulle kunna vara alternativet i stället.

<em id="emphasis-0971be53fa8c5e5fb7e45dbae428c4a7">Man tycker att samhället har resignerat och att allt är avvecklat, men det finns fortfarande kvar ett bruk. Det blir någon slags frustration kring det tror jag.</em>

Mikael Lilja är vice ordförande i fackföreningen Pappers och var tidigare S-ledamot i Sunnes kommunfullmäktige och kommunstyrelse, och han bodde också i Rottneros tidigare. Han håller med om att skolfrågan har varit en bidragande orsak till att väljarna så tydligt visat sitt missnöje.

– Sen finns det en misstro mot politiken i stort, upplever jag. Vi från förbundet åker runt till alla bruk i Sverige och det där känner man av. Man tycker att samhället har resignerat och att allt är avvecklat, men det finns fortfarande kvar ett bruk. Det blir någon slags frustration kring det tror jag.

Men Rottneros bruk går bra. Borde det inte finnas en stark bas för arbetarrörelsen?

– Jo, man kan tycka det. Som jag upplever det röstar man ju i stället för försämringar i arbetsrätten och LAS. Så är det ju.

Vad kan valresultatet få för konsekvenser för industrin?

– Det industrin vill ha är långsiktighet. Och det vet vi inte hur det blir med nu. En del säger att man vill lyfta frågan om att gå ur EU, och ska man börja med en sån process... då ska vi få se på företagsflykt från Sverige, säger Mikael Lilja och avslutar:

– Om det är något parti som har industripolitik så är det i alla fall inte KD eller SD eller C. De tankarna tänker man ju inte överhuvudtaget.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peter Franke, socialdemokratisk ledarskribent på VF.
Peter Franke, socialdemokratisk ledarskribent på VF. Foto: Peter Bäcker
<em id="emphasis-a51ed4069aa42e45dec245d6126a9bf6">“Sysslebäck, Rottneros och Björneborg. Det är ju lite övergivna orter. Alla säger att det går så bra för Sverige, men där får man ju inte del av det välståndet. I stället försvinner servicen. Skolan stänger och banken flyttar och lanthandeln slår igen. Man är förbannad på de som styr långt borta.”</em> – Peter Franke

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vart är Socialdemokraterna på väg? Partiet som en gång lyckades locka i princip hälften av alla människors röster i hela landet. Finns det en framtid för ett arbetarnas parti i det allt mer utpräglade tjänstemannasamhället?

– Så mycket som industrin utvecklar sig och så mycket som man satsar i Rottneros... jag ser inte att det skulle bli ett tjänstemannasamhälle. Däremot tror jag att vi måste jobba mer med de klyftor som finns i samhället. Ju mer klyftor desto mer missnöje blir det, säger Linda Johansson i Rottneros.

Mikael Dahlqvist är också positiv till partiets framtid.

– Jag är helt övertygad om att vi är en faktor att räkna med. Men vi måste vara ännu tydligare i vår ideologiska kompass. Vi vet att svenskarna tycker om välfärdsmodellen, det är inget snack om att det finns ett starkt folkligt stöd. Men alla måste uppleva att det fungerar.

<em id="emphasis-d214546a10ef761941b86b84e4a05618">Det är hårt arbete, det är inget annat som lönar sig.</em>

Peter Franke tycker att regeringen Löfven med Sven-Erik Bucht som landsbygdsminister, har försökt vända partiet på rätt köl igen, bland annat genom satsningar på landsbygden, men att det behövs en mer radikal politik som jämnar ut klyftor.

– Det ser man överlag att de samhällen där man har mindre klyftor blir bättre samhällen och blir bra för alla. Det skapar tillit och det är väl det som har rubbats både i samhället i stort och på de här orterna. Man litar inte på varandra och litar inte på politiker heller, säger Peter Franke och fortsätter:

– Sen är jag ibland med på S-föreningar och pratar och det är inte direkt så att det bubblar av ungdomlig entusiasm... Det krävs att det kommer in fler ungdomar, också på högre positioner.

Sture Persson i Sysslebäck ser möjligheter att ta tillbaka röster i nästa val.

– Men vi får hålla i och verkligen lägga ned ett bra jobb, säger han.

– Det är hårt arbete, det är inget annat som lönar sig. Det spelar ingen roll om det är politik eller annat, det är hårt arbete.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I Björneborgs Folkets hus håller Stig Persson på att förbereda för helgens aktiviteter. Wermland operas Christer Nerfont ska ha konsert här på lördag, och på söndag är det loppis. Under veckan fortsätter det med andra aktiviteter.

Stig Persson är styrelseordförande i Björneborgs Folkets hus-förening.
Stig Persson är styrelseordförande i Björneborgs Folkets hus-förening. Foto: Håkan Strandman

Det är mycket ideellt jobb som ligger bakom att verksamheten går runt. Men kanske, berättar Stig, kommer de att sluta arrangera loppis. Det ger inte så mycket längre.

Han sitter ned i en av de röda sammetsstolarna framför scenen och bioduken. Ovanför hänger tavlorna med motiven kopplade till arbetarrörelsen. Allmän rösträtt. Åtta timmars arbetsdag.

Han återkommer till det han sa om att ungdomarna nog inte vet vad Socialdemokraterna står för längre.

– Det är klart att det är bra att det har blivit bättre i samhället.

– Men de tar det för självklart att det ska vara så.

Artikeltaggar

BjörneborgMikael DahlqvistNyheterPolitikRottnerosSocialdemokraternaSverigedemokraternaSysslebäck

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare