En seger för anständigheten

Ledare
PUBLICERAD:
Björn Söder (SD) är inte längre andre vice talman i riksdagen. Tack för det.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Talmansvalet blev en försmak av det stora slaget om regeringsmakten. Principer och praxis rök i riksdagen när tonläget höjs. Mest glädjande är att Björn Söder inte längre är andre vice talman.

Det blev som väntat Andreas Norlén (M) som valdes till talman. Efter att Sverigedemokraterna gjort klart att de stödde Moderaternas kandidat fanns det en klar majoritet för att utse Norlén till landets högsta valda ämbete.

Notera gärna att SD hela tiden talat om Moderaternas och inte Alliansens kandidat. Det är ännu en fingervisning om att Jimmie Åkesson vill att Ulf Kristersson ska fimpa Liberalerna och Centerpartiet för att i stället få SD:s stöd för en M-KD-regering.

Andreas Norlén blir en bra talman. Som ordförande i Konstitutionsutskottet har han strävat efter och nått enighet under hela mandatperioden, även i svåra fall. Han är erfaren och inställd på kompromisser. Återstår att se hur han klarar den svåra uppgift som nu väntar: att få fram en regering som kan få igenom en budget i riksdagen senare i höst.

Det är alltså inte Andreas Norlén det är fel på, utan sättet på vilket han blev vald. Socialdemokraterna ville föra samtal med allianspartierna för att kunna enas om en gemensam talmanskandidat innan riksmötet samlades.

De fick nobben, i stället lanserade Alliansen tillsammans Andreas Norlén och bröt därmed mot rådande praxis. Det har varit kutym att det största partiet eller det största partiet i det största blocket har fått talmansposten. Det rödgröna blocket har 144 mandat, Alliansen tillsammans 143. Antingen kan Alliansen inte räkna, eller också räknar de in SD i sitt block.

Det blev då naturligt för Socialdemokraterna att presentera en motkandidat i erfarna och lyhörda Åsa Lindestam, som suttit 16 år i riksdagen, bland att i försvarsutskottet och utrikesnämnden. Hon blir nu förste vice talman efter att ha förlorat omröstningen med 145 röster mot Norléns 203.

I utbyte mot att Sverigedemokraterna röstade på Norlén hoppades de få stöd för Björn Söder som andra vice talman. Tack och lov blev det inte så. De allra flesta av Alliansens ledamöter röstade blankt, men 20 ville ha Söder kvar. Socialdemokraterna bröt en annan praxis och röstade klokt nog på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve och därmed föll Söder bort.

Det är en seger för anständigheten. Björn Söder har varit en olämplig talman i fyra år. Han är inte rätt person att företräda vare sig riksdagen eller Sverige. Söder har rangordnat människor efter sexuell läggning och kulturell tillhörighet och det är bra att han inte får fortsätta sprida sin människosyn från en högt uppsatt position i riksdagen.

Alliansföreträdarna var upprörda över att de rödgröna partierna gick från principen att de vice talmansposterna ska fördelas proportionerligt efter partiernas storlek i riksdagen. Det borde de inte vara eftersom de själva bröt mot den praxis som tidigare gällt för hur talmannen ska väljas.

För övrigt är principen om alla människors lika värde viktigare än principen om hur vice talmän ska utses.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.