Hoppa till huvudinnehållet

"Nu vänder vi staden mot vattnet"

Publicerad:

Henrik Lander och Erik Nilsson gräddade våfflor som en symbol att göra Museigatan mer attraktiv där man kan ta sig en fika eller bara njuta av kvällssolen. På tisdagen togs det första spadtaget för Älvpromenaden etapp 2.

Den första etappen av Älvpromenaden stod klar under våren för ett år sedan och nu startar nästa etapp som berör Museigatan och Sandgrundsgatan.

Erik Nilsson och Henrik Lander bjöd på våfflor när det första spadtaget togs för etapp 2 av Älvpromenaden.
Erik Nilsson och Henrik Lander bjöd på våfflor när det första spadtaget togs för etapp 2 av Älvpromenaden. Foto: Peter Bäcker

– Med Älvpromenaden vill vi vända Karlstad mot vattnet. Vi har varit dåliga på att ta till vara på de vackra miljöer som vattnet utgör i vår stad. Förr i tiden var Klarälven stadens hjärta och dit vill vi komma igen. Vattnet ska bli en attraktion och göra att områdena utefter älven mer attraktiva för alla. Det blir även bra för såväl handel som restauranger och caféer, säger Erik Nilsson (KD) kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Tillsammans med Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden presenterade han etapp 2 av projektet Älvpromenaden. Entreprenör för etapp 2 är Sten och Vägarbeten AB som nu börjar ombyggnaden av Museigatan. Arbetet startar utanför Stadshotell för att sen fortsätta upp mot Sandgrundsudden.

– Vi börjar utanför Stadshotellet för att hinna med så mycket som möjligt där innan deras utesäsong börjar. Vi vill störa så litet som möjligt. Vi bygger Karlstads nya vardagsrum som blir ett lyft för Karlstad och gör det mer livfullt. Här kommer du att kunna sitta och njuta av kvällssolen, ta en fika eller fiska, säger Henrik Lander.

På Museigatan kommer trottoaren utefter husen att behållas då den är kulturmärkt. Resten av gatan kommer att stensättas med så kallad "Storgatesten" och de turistbussplatserna som finns utefter gatan mot älven kommer att försvinna. Själva gatan kommer att bli cirka tio meter bred och där ska bilar, cyklister och fotgängare samsas.

– Turistbussarna som har sex platser nu får ytterligare en plats sammanlagt sju stycken som är placerade vid Ahlmarkshuset, Slusstugan och längst österut på Drottninggatan. De parkeringsplatserna försvinner nu på en gång. För att göra Museigatan tillgänglig så mycket som möjligt under tiden arbetena pågår så kommer arbetena att utföras i olika små etapper, säger Henrik Lander.

Vid den befintliga kajplatsen vid Västra bron kommer det att byggas ett trädäck och i slutet av gatan mot Sandgrundsudden kommer även en brygga att byggas.

Margareta Nilsson är projektledare för etapp 2 Älvpromenaden, berättar att Sandgrundsudden kommer att få en ny entré.

– Vi kommer att återskapa den gamla pergolan. Det blir även en gångbana mellan de befintliga parkeringsplatserna och parken på Sandgrundsgatan. Vid ingången till Sandgrundsudden kommer det att bli en torgdel, berättat Margareta Nilsson.

Hela projektet beräknas vara klart i juni 2019 till en kostnad på 22 miljoner kronor.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.