Hoppa till huvudinnehållet

Säger nej – Uddeholm är ohotad etta

Publicerad:

Uddeholm lärde sig att säga nej, och står idag ohotad som världsetta och leder utvecklingen. Den som nu för det snart 350-åriga företaget in i framtiden är en 43-årig krävande arbetsnarkoman som i detta nu sätter upp nya milstolpar.

Johnny Sjöström slutförde sin doktorsutbildning i materialteknik på verktygsstål från järnverket i Hagfors 2004, och tio år senare utsågs han till Per Hasselströms efterträdare på vd-posten.

 • Tidigare i år fick Johnny Sjöström ta emot finbesök i form av statsminister Stefan Löfven på Uddeholm.
  Tidigare i år fick Johnny Sjöström ta emot finbesök i form av statsminister Stefan Löfven på Uddeholm. Foto: Jeanette Dahlström
 • Johnny Sjöström kan produkterna väldigt väl, vilket han anser vara en stor styrka för honom som vd för det företag som i dag är världens bästa verktygsstålstillverkare.
  Johnny Sjöström kan produkterna väldigt väl, vilket han anser vara en stor styrka för honom som vd för det företag som i dag är världens bästa verktygsstålstillverkare.
 • Under Johnny Sjöströms tre år som vd har Uddeholm delat ut rekordbonusar till sina anställda varje år.
  Under Johnny Sjöströms tre år som vd har Uddeholm delat ut rekordbonusar till sina anställda varje år.
 • Uddeholm lever och frodas. Det anrika bolaget fortsätter att leverera.
  Uddeholm lever och frodas. Det anrika bolaget fortsätter att leverera. Foto: Daniel Olausson

Med tre formidabla år i ryggen är det historieskrivning i vardande när Uddeholm de kommande två åren genomför satsningar motsvarande en halv miljard kronor som omfattar värmebehandlingens utbyggnation och nybygget av en helt ny pulveranläggning och en tolfte ESR-ugn, vilka sannolikt blir ännu fler framöver.

Investeringarna för Uddeholm in i framtiden, samtidigt som företagets kapacitet utökas. Mycket alltså tack vare att man lärt sig att säga nej.

– Jag satte tidigt en strategi med ledningsgruppen om att försöka sälja mer av ESR-materialet, som är ett dyrare material med bättre lönsamhet, och sälja mindre av det material som vi inte tjänar några pengar på. Vi satte upp ett mål för de närmaste fem åren och det har vi överstigit med råge och konsten är att orka säga nej till volymorder och fokusera på det vi tjänar pengar på, säger Johnny Sjöström.

Han är glad över hur väl både ledningsgruppen som övriga bland de 850 anställda anammat den nya strategin, som på något sätt förädlade den enorma potential som finns inom portarna på det som är hjärtat av Hagfors, och den världsledande tillverkaren av verktygsstål.

Annat var det i Kina där han tillbringade fyra år på Scana och SSAB efter fem år på Outokumpu i Degerfors. I ett allt för toppstyrt arbetsklimat misslyckades implementeringen av det så kallade lean-arbetet och om Johnny Sjöström tog över Uddeholm i helt rätt tid, var tajmningen desto sämre när han blev vd för Scanas verksamhet utanför Shanghai.

– Jag upptäckte att det var noll konkurrensfördel över huvud taget för företaget, de hade levt på en jättestor efterfrågan och här var jag tvungen att titta på vad det var för verksamhet vi hade, vad vi kan göra som är unikt för marknaden och det tar tid. Det enda jag kunde göra var att sparka folk, ta bort mellanchefer och tjänstebilar och effektivisera verksamheten så mycket det gick och det leder till konflikter och folk som blir ledsna. Här hade de tidigare haft statlig jobbgaranti och så kommer jag och sparkar 150 personer efter tre veckor på rollen, det är tufft, säger han.

– Men jag är glad över att ha varit där borta och upplevt det, man lär sig uppskatta det man har här och man tar med sig värderingarna också till andra verksamheter.

Många erfarenheter rikare är det alltså sedan i maj 2014 den numera den Köpingsbördige 43-åringen som rattar ett av troligen hela Sveriges mest framgångsrika företag just nu.

Han beskriver sig som krävande, jobbig och tävlingsinriktad som ställer krav på sin omgivning, men erkänner också att det är inget mot hur höga krav han har på sig själv i sitt ledarskap.

– Jag tror det handlar om att jag har ett kraftigt bekräftelsebehov. Går man in på frågan om vem är Johnny Sjöström och vad som präglat mig så är det att jag alltid har velat bevisa för andra att jag är duktig på något vis. När jag var yngre tog det sig uttryck i ishockey och fotboll och gjorde att jag kämpade extra för att få bekräftelsen för att jag är duktig och så där. Sedan har jag pluggat väldigt mycket under årens lopp, säger han och konstaterar med ett krasst leende:

– Jag är faktiskt den där typen av kategorin människor som bränner ut sig, en typisk sån.

Varför är det du som är rätt person för att driva Uddeholm framåt?

– Jag kan produkten väldigt väl, det är positivt. Jag doktorerade på verktygsstål från Hagfors och på just en av deras huvudprodukter och kan du dem väldigt väl så förstår du också vad FoU (Forskning och utveckling) behöver göra för att sälja produkten, det har ett jättestort värde, säger han och fortsätter berätta om värdet av marknad, ekonomistyrning och långsiktiga strategier.

– Men jag vill betona att det finns väldigt många duktiga människor här, det är inte bara en person som gör ett företag. Å andra sidan behöver det finnas en ledare.

Att Johnny Sjöström både leder och kan produkten visar sig om inte annat till nästa år. Lagom till företagets 350-årsjubileum tas nästa kliv in i framtiden då Uddeholms pulveranläggning står klar och järnverket kan se till att göra sig världsledande även inom så kallad 3D-printing också, vilket Johnny Sjöström spår vara framtidens tillverkningsmetod.

– Samlingsnamnet är additive manufacturing och vi kommer satsa inom alla de områden som finns inom addititiv tillverkning. Att få vara med på resan är jättekul, att få vara i utvecklingen, rekrytera rätt personal och jobba med marknad är få förunnat och det här är en helt ny process som ska in i produktionen, det har inte hänt sedan 70-talet.

–––––

- Johan Börjesson anlade Sunnemo bruk, bygdens första järnbruk och det som senare blev Uddeholm såg dagens ljus.

- Bengt Gustaf Geijer köper det som återstod efter Johan Karlströms död, grundade Uddeholms bolag och anlade flera masugnar och hamrar.

- Bengt Gustaf Geijer dör, hans hustru Lovisa Sofia Tranea leder bolaget som en av Sveriges första kvinnliga företagsledare och bolaget drevs av släkten Geijer fram till och med 1829.

- Familjeföretaget blir aktiebolag och antar namnet Uddeholms AB.

- Affärsdisponent E G Danielsson anlägger det som idag är Hagfors järnverk.

- Det nya götvalsverket stod klart och byggandet fortsatte med skruvfabrik, sömfabrik och martinugn. Året därpå anlades en hammarsmedja.

- Järnverket elektrifieras tack vare Forshults kraftstation i Klarälven.

- Styrelsen ville avveckla järnverket i Hagfors och förlägga ståltillverkningen i Storfors, men koncernchefen Nils Danielsen vägrade och gick segrande i en förtroendeomröstning.

- Wilhelm Ekman blir vd och sitter på posten i 19 år. Under den här perioden hade Uddeholm som mest 12 000 anställda i Värmland.

- Konkursen var nära, men ett statligt villkorslån på 600 miljoner kronor, som inte behövde betalas tillbaka, räddade Uddeholm.

- Uddeholm går samman med Böhler som i sin tur ägs av Voestalpine AG som 2007 köper upp sammanslagningen.

- Böhler-Uddeholm redovisar ett rekordresultat med en vinst efter finansnetto på 916,8 miljoner kronor.

- Den globala krisen slog hårt även mot Uddeholm, runt 90 visstidsanställda fick sluta, 43 äldre gick i förtidspension och de fastanställda avstod tio procent av lönen och fick 20 procents kompetensutvecklingstid. Men ingen varslades om uppsägning.

- Den nya smidespressen invigs den 8 september av Kung Carl XVI Gustaf.

- Johnny Sjöström efterträder Per Hasselström som vd för Uddeholm.

- Beslutar om flera storsatsningar, där byggnaden av en helt ny pulveranläggning tar företaget in i framtiden.

- Företaget fyller 350 år.

Artikeltaggar

Hagfors kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.