Hoppa till huvudinnehållet

Avsevärt sänkta arrenden på Hammarö

Publicerad:

Kyrkans chockhöjning av ett stort antal arrenden mottogs för en handfull år sedan med bestörtning av sommarstugeägarna på Hammarö. Sedan dess har en segdragen tvist seglat igenom rättssystemet. Nu konstaterar Hovrätten i Göteborg att höjningarna blir betydligt blygsammare.

Det var redan 2011 som Hammarö församlings planer på att kraftigt höja sina arrendeavgifter på de tomter och öar som församlingen äger ledde till stora rubriker. Sommarstugeägarna på Bryggholmen, Björkholmen, Trumman, Långholmen och de andra öarna i skärgården rasade mot att deras årliga arrenden som dittills legat på cirka 5 000 kronor nu planerade att höjas till både det fyr- och femdubbla. Somliga arrenden skulle höjas till närmare 30 000 kronor.

Protesterna ledde till en rättsprocess mellan dels arrendatorerna och dels Hammarö församling. En långdragen sådan. I ett första skede gick hyres- och arrendenämnden i stort sett på församlingens linje, med kraftigt höjda arrenden, om än något lägre än vad församlingen önskat sig. I den instansen landade arrendena på mellan 12 000 och 22 000 kronor. Sommarstugeägarna lät sig dock inte nöjas med det, utan överklagade ärendet vidare till hovrätten.

I förra veckan kom utslaget, vilket nog får betraktas som i alla fall en mindre seger för arrendatorerna. Hovrätten justerar nämligen ned avgifterna ytterligare. I enlighet med hovrättens beslut kommer samtliga arrenden att läggas på två nivåer; 10 000 kronor för de billigaste och 16 000 kronor för de dyraste. Avgifterna blev därmed inte fullt så låga som sommarstugeägarna önskat sig – mellan 7 000 och 10 000 kronor – men ändå betydligt lägre än vad både Hammarö församling och hyres- och arrendenämnden kommit fram till.

– Vi tog del av domen på kyrkorådets möte i tisdags kväll. Detta har varit en lång process som inte alltid varit så rolig. Inom kyrkorådet tycker vi nu att det får vara ett slut i detta ärende och jag är ganska säker på att vi inte kommer att överklaga. Beslutet kommer att tas av kyrkofullmäktige som är kallat till ett extra möte den sjätte mars. Men jag tror att alla är överens om att inte gå vidare. Både vi från kyrkans sida och från de som har ett arrende i skärgården, säger Ann-Charlotte Eskel (S), vice ordförande, Hammarö kyrkoråd.

Gunnar Settergren har under fem års tid varit en av de som drivit frågan om arrendet för sommarstugeföreningen och han tycker att det nu ska bli skönt att lägga detta bakom sig.

– Vi känner oss ganska nöjda. Hovrättens domslut ligger ungefär mitt i mellan vårt och kyrkans förslag tidigare. För vår del lägger vi nu detta bakom oss och kommer inte att överklaga, säger Gunnar Settergren.

Artikeltaggar

Hammarö kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.