Karlstads almar har spelat en stor roll för att de äldsta delarna av staden överlevt.
Nu är det dags att betala tillbaka.
Tack vare ett förslag av Karlstadsbon Bengt Åkerblom ska träden vaccineras mot almsjuka.
77-årige Bengt Åkerblom har sedan han flyttade till Karlstad på 1950-talet haft ett vakande öga på stadens träd. Ibland har Karlstads kommuns framfart med motorsågen orsakat honom tandagnisslan – men för tillfället kan han vara riktigt nöjd.
Hans medborgarförslag om att motverka den otäcka almsjukan gav nämligen Karlstads kommun en spark i baken. Vid teknik- och fastighetsnämndens senaste möte gavs klartecken till motåtgärder.
Mikael Lundh på natur- och parkenheten berättar att en arborist tidigare i år fick i uppdrag att se över situationen, och slutsatsen blev tydlig:
– Ja, om vi inte gör något är det bara en tidsfråga innan sjukdomen sprider sig hit. Fall av almsjuka har konstaterats så nära som Kristinehamn.
Almsjukan orsakas av en svamp vid namn Ophiostoma, och har i södra Sverige slagit till med förödande kraft. Hela almbestånd har raderats ut. I sin mest aggressiva form kan svampen döda träd mycket snabbt.
Men det finns motdrag – i form av ett ”vaccin” där den aktiva beståndsdelen är en annan svamp som Ophiostoma inte gillar.
Det är visserligen inte 100 procent säkert och vaccinationen måste göras om varje år, men metoden har prövats med framgång bland annat på Gotland.
Tanken är nu att stadens mest bevaransvärda träd – cirka 30 stycken – ska få detta skydd. De finns bland annat vid Kvarteret Almen och Biskopsgården, samt vid Västra kyrkogården.
Förutom detta kommer också övriga almar – totalt finns ungefär 400 exemplar kring residensstaden – att hållas under bättre uppsikt. Det blir inte gratis: totalt cirka 320 000 kronor per år. Men om det förhindrar smittan från att få fäste är det väl spenderade slantar, anser Mikael Lundh:
– Almarna har ju spelat stor roll, utan trädkorridorerna vid Almentorget och Biskopsgården hade storbranden 1865 troligen tagit de äldsta delarna av staden också.
Bengt Åkerblom, han är mycket glad att propån togs på allvar:
– Ja, verkligen, här ska kommunen ha beröm. Jag tycker träden är fantastiskt inslag i stadsbilden, av flera skäl: de renar luften, hjälper till att ta hand om dagvatten och är en prydnad för ögat. Därför är det med oro jag noterat hur almsjukan spritt sig i Sverige, det vore väldigt tråkigt om den kom hit. Nu får vi hoppas att vi slipper det.