Hoppa till huvudinnehållet

Varsam fönsterrenovering

Publicerad:

En renovering av Kristinehamns kyrkas fönster har startat, ett projekt som beräknas ta ett par år. 162 rutor ska plockas ned och transporteras till Arne Nilsson Fönsterrenoveringar AB i Storfors, som fått uppdraget. För att allt ska gå rätt till är Maria Eld, antikvarie vid Antikvarietjänst, anlitad som byggledare.

Projekteringen har pågått under en längre tid. Kristinehamns pastorat är byggherre och beställare.

  • Foto: Britta Staake
  • Sammanlagt 162 rutor på omkring en gånger en meter ska plockas ned och fraktas till Storfors för renovering. De mindre rutorna i bågarna längst upp renoveras på plats.
    Sammanlagt 162 rutor på omkring en gånger en meter ska plockas ned och fraktas till Storfors för renovering. De mindre rutorna i bågarna längst upp renoveras på plats. Foto: Britta Staake
  • Foto: Britta Staake

Kyrkan hade från början genomskinligt glas men vid en renovering 1937 byttes det ut mot färgat glas för att dämpa belysningen.

– Det är sprickor i kittet så det har kommit in fukt vilket gjort att bågarna rostat, säger Johan Nilsson, vd vid Arne Nilsson Fönsterrenoveringar AB.

– Arbetet blev lite fördröjt eftersom det visat sig att det fanns asbest i det gamla fönsterkittet, säger Maria Eld. Därför måste vi först göra en asbestsanering och hantverkarna har utbildats av Arbetsmiljöverket.

Renoveringen är budgeterad till 1,7 miljoner kronor och beställaren betalar löpande. Eftersom det är en speciell installation är det omöjligt att ge ett exakt pris. Innan Storforsföretaget fick uppdraget fick Johan Nilsson göra ett provarbete som sedan godkändes av pastoratet och Maria Eld.

– Nu gör vi en asbest­sanering samtidigt som vi plockar ned bågarna. När vi byter glas försöker vi i möjligaste mån att återanvända. Om en större ruta har spruckit kan glaset kanske användas till en mindre. Men en förutsättning är att det är samma färg, säger Johan Nilsson.

De bågformade fönstren har olika toner på glaset vilka bildar mönster i form av treklöver och kors. När glasen byts ut ska de ersättas med samma nyans och därför är det viktigt med numrering och märkning.

– Johan levererar glas som jag godkänner, säger Maria Eld.

De 162 fyrkantiga glasen som mäter cirka en gånger en meter, plockas ned, paketeras i specialbyggda lådor och fraktas till Storfors. De övre bågformade rutorna renoveras på plats. Kyrkan kommer att vara öppen under renoveringstiden varför de uttagna rutorna ersätts med plexi­glas.

Arne Nilssons Fönsterrenoveringar hette tidigare Målerifirma Arne Nilsson AB och grundades 1946. Sedan 15 år tillbaka är det fönsterrenoveringar som är uppdraget och Kristinehamns kyrka är den hittills största entreprenaden. Företaget har åtta anställda varav tre-fyra kommer att vara involverade i projektet.

– I år ska vi renovera fönster på åtta kyrkor i Värmland och Dalsland, säger Johan Nilsson. När vi började med fönster var det för att få ytterligare ett ben att stå på. Sedan årsskiftet har vi också ett företag i Göteborg där vi håller på med fönsterrenovering på fasaden på Göteborgs stadsmuseum.

Ofta finns kompetensen inom de firmor som arbetar med fönsterrenovering men resurserna för att ta på sig ett så pass omfattande uppdrag saknas.

– Fönsterrenovering är ofta självlärt, säger Johan Nilsson. Vi tycker själva att vi har blivit bra. Vi har gjort en produktionslinje för att begränsa hanteringstiden. Till exempel när vi använder linolja, som torkar sakta, gäller det att ha ställningar för fönstren. För fyra år sedan var vi tre personer som arbetade med fönster, nu är vi åtta. Från början hade vi plats för 65 fönsterbågar, nu kan vi ta emot 265.

Kyrkan ägs av församlingen och renoveringen finansieras via kyrkoantikvarisk ersättning. Regeringen betalar årligen ut 460 miljoner kronor till Svenska kyrkan, medel som fördelas av stiftet. Det här projektet finansieras till 90 procent av dessa medel men det mer traditionella är att 50-75 procent ersätts.

– Pastoratet växlar upp med egen insats och bevarar hantverket. Kristinehamns pastorat tar ett kulturansvar samtidigt som lokala hantverkare får sysselsättning, säger Maria Eld.

Under arbetets gång dokumenteras allt noggrant. Det finns inte mycket sparat från tidigare åtgärder men nu ska det sparas till eftervärlden.

Artikeltaggar

Kristinehamn ArenaKristinehamns kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.