8 147 547 myggor och frysen hemma hos ekologen Britt-Marie Olsson är full med oräknade myggor – liksom frysen i kommunhuset. Det är resultatet efter de fem veckor som gasolfällorna suttit ute.
Förra året var första gången som Forshaga kommun provade gasolfällor i kampen mot myggen. Då fastnade närmare 8 miljoner mygghonor i gasolfällorna, i år verkar den mängden slås med råge.
– Att det fastnar så mycket mygg i gasolfällorna visar på att det fyller en viktig funktion i att bekämpa myggplågan. De är effektiva och jag hoppas att vi får mer pengar i budgeten så vi kan utöka antalet fällor nästa år, säger Britt-Marie Olsson, ekolog vid Forshaga kommun.
Britt-Marie Olsson får dagligen samtal och mejl från personer boende i de mest drabbade myggområdena. I år har myggplågan varit värre än någonsin och de boende är förtvivlade.
– Jag förstår dem, det är otroligt mycket mygg i år. Inte bara översvämningsmyggen, utan skogmygg och knott finns det också gott om, säger Britt-Marie Olsson.
Enligt rapporter från ett annat område som drabbats hårt av översvämningsmyggen, Österfärnebo i Dalarna, har myggen i år minskat då området bekämpades med VectoBac G tidigare i somras och från att levt i ett helvete är det nu rena paradiset att bo där.
När Forshaga kommun fick sitt tillstånd från Naturvårdsverket var det för sent att spruta området vid Pannkakan och Ådran då mygglarverna redan kläckts.
• Nu har det regnat väldigt mycket den senaste tiden och det är mycket vatten i skog och mark. Kan det bli aktuellt att ni kan bekämpa med VectoBac G nu?
– Det är fortfarande alldeles för lite vatten i Klarälven. Det skulle behövas mycket till innan markerna blir översvämmade och att det skulle vara värt den kostnad det är att bespruta området med helikopter, säger Britt-Marie Olsson.
I de fångstfällor som finns utsatta och som Britt-Marie Olsson vittjar varje vecka minskar antalet mygg, speciellt vid de mest drabbade områdena Ådran och Risätter, (se faktaruta).