Hoppa till huvudinnehållet

Hundarnas helg på danshotellet

Publicerad:

I helgen var det hundarna med deras förare som dansade på Gustaf Fröding hotell. För första gången i Sverige hölls en hundtävling inne på en konferensanläggning.

– Det är helt otroligt att kunna arrangera en hundtävling på ett hotell. De var faktiskt hotellet själva som tog kontakt med oss. Vad vi har förstått har det inte förekommit tidigare, berättar Anita Axelsson, från Karlstads Brukshundsklubb som stod som arrangör för tävlingen.

 • Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Team Heart of Gold vann lagtävlingen. Förare är Sofia Angleby, Helena Enegren, Pernilla Wallentin, Britta Lindquist och Anna Olsson.
  Team Heart of Gold vann lagtävlingen. Förare är Sofia Angleby, Helena Enegren, Pernilla Wallentin, Britta Lindquist och Anna Olsson. Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Anita Axelsson, Karlstad, tävlade i heelwork to music klass 3, med sin Border collie tik Vindanns Emmi. En tredje plats blev placeringen.
  Anita Axelsson, Karlstad, tävlade i heelwork to music klass 3, med sin Border collie tik Vindanns Emmi. En tredje plats blev placeringen. Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Ida Björkman från Linköping tävlade med sin tik Jomgarden’s Indra ”Monster” av rasen Berger Des Pyrénées À Poil Long under temat På snabbköpet. En fjärde plats blev till slut Ida och ”Monsters” placering.
  Ida Björkman från Linköping tävlade med sin tik Jomgarden’s Indra ”Monster” av rasen Berger Des Pyrénées À Poil Long under temat På snabbköpet. En fjärde plats bl… Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Foto: Lena Fosselius-Peterson

60 stycken ekipage från främst Mellansverige kom till start i helgen och tävlade i free-style. Hundsporten freestyle är uppdelad i två grenar, free-style och heelwork to music. I freestyle är det fritt fram för hunden och föraren att utföra sitt lydnadsprogram till musik. I heelwork to music ska hunden hela tiden finnas vid sin förares sida.

I Värmland finns det cirka 20 stycken hundägare som tävlar och tränar freestyle och Anita Axelsson är en av dem. På söndagen tävlade hon med sin treåriga Border collietik Vindann´s Emmi ”Emmi” i heelwork to music.

– Det som är så bra med free-style är att alla hundraser kan vara med. I lydnad dominerar Border collie men i freestyle finns de flesta raser med och det är väldigt roligt, säger Anita Axelsson.

På söndagen hölls kval till Agria Elite Challange Cup, vars final går under My Dog i Göteborg i januari 2014. Men det var inte bara eliten som tävlade under helgen i Karlstad, utan där fanns även de som var nybörjare. I Sverige har sporten funnits sedan 2007 och växer sig allt starkare i landet.

– Linköping har varit i framkant länge, från Stockholm är det många som tävlar, däremot är Skåne en vit fläck på freestylekartan. Men intresset för freestyle växer och i Sverige finns det cirka 870 ekipage som tävlar, berättar Anita Axelsson.

Varje ekipage döms av två domare och får poäng i tre kategorier, utförande, planering och ekipagets tolkning till musiken.

– Alla har varit jättenöjda med lokalen. Även om det en ny miljö som vi inte har haft någon möjlighet att träna i har det gått bra. Det kan vara en svår miljö för hundarna men det har funkat, säger Anita Axelsson.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.