Hoppa till huvudinnehållet

Ny utmaning för Caroline Larsson – kortvasan

Publicerad:

För snart två år sedan var hon tvungen att amputera benet. Men Caroline Larsson har inte grävt ner sig – och ska ge sig på kortvasan på lördag. – Det blir en rolig utmaning, säger Larsson som ska åka den 30 kilometer långa sträckan tillsammans med sin pojkvän.

Det var den femte maj, 2011 som operationen i Linköping genomfördes. Caroline Larsson hade fått fem nya elakaartade cancertumörer i benet som gjorde att hon var tvungen att amputera benet. Men Karlstadsgolfaren gav inte upp – tre veckor efter operationen var hon redan ute på golfbanan igen. Nu siktar hon mot nya mål. Där kortvasan är det första delmålet.

Golfspelaren Caroline Larsson, som för två år sedan tvingades amputera benet, laddar just nu för fullt för att genomföra den 30 kilometer långa kortvasan på lördag. Foto: Christoph Mohr
Golfspelaren Caroline Larsson, som för två år sedan tvingades amputera benet, laddar just nu för fullt för att genomföra den 30 kilometer långa kortvasan på lördag. Foto: Christoph Mohr Foto: Mattias Ardell

– Ja, jag har alltid kört längdåkning men aldrig tävling och tycker att det är jätteroligt. Så jag gav det till killen i julklapp och som i julklapp till mig själv så ska jag åka med honom, skrattar hon.

Men det är inte helt lätt att åka skidor med protes – även om Larsson börjat bemästra de flesta delarna av åkningen.

– Det går väldigt bra nu, jag har hittat tekniken och lärt mig att byta spår och kan åka utför.

Men uppförsbackarna är en helt annan femma.

– Det är en lite mer utmaning i uppförsbackarna eftersom man måste trycka ifrån med skidorna och jag kan inte hålla kvar tyngden på mittpunkten. Jag måste luta mig mer från sida till sida i stället. Men är det mindre uppförsbackar så stakar jag. Jag har ju ändå gått på kryckor ett tag så jag är rätt stark.

Sedan julen har Larsson och hennes pojkvän varit igång i spåret och tränat – i kombination med golfens gymträningar.

– Det har blivit mycket överkropp och konditionsträning. Det är ju trots allt ett par timmar som man ska vara ute i spåret.

• Vad sa pojkvännen egentligen när han fick kortvasan i julklapp?

– Nej, han tyckte mest att det var roligt och ”åh va kul”.

Nu kommer hon att öppna vasaloppet med kortvasan – och ser fram emot utmaningen.

– Jo, men så blir det ju. Det ska bli jätteroligt.

Samtidigt som Larsson har påbörjat de sista förberedelserna för kortvasan har hon även inlett större förberedelser – siktet mot att göra resultat på golfbanan i sommar är hennes stora mål.

– Det blir Sverigetouren och Handitouren. Förra året var mest för att vänja sig vid att spela golf igen men nu i år siktar jag på att göra bra resultat.

• Hur stor är chansen tror du för bättre resultat?

– Jag avslutade den förra säsongen bra så potentialen finns där för att förbättra mig.

Artikeltaggar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.