Det var en gång ett glasbruk i Eda, minnet av den epoken blev ett museum som nu förädlats med en glashytta. – För att återknyta till ursprunget, förklarar Sture Tidemand, ordförande i Eda Glasbruksförening.
Miljonsatsningen hettas upp imorgon, med glaskonstnären Jennie Hagwall Einarsrud vid blåspiporna, kommunalrådet Johanna Söderberg framför invigningsbandet och Sture Tidemand i väntans tider.
Både när det gäller fler besökande och första glaset.
– Det har gått 59 år sedan det hände senast, påpekar han.
Sture har tingat på den lokala glaskonstnärens premiäralster. Han tvivlar inte på att det blir bra.
– Det är bara att titta på det Jennie har gjort tidigare.
Med henne kommer traditionen att väckas till liv, och förhoppningsvis fortsätta under sommaren. För att höja besökstemperaturen, och vidröra glaskonstens grunder.
– Den förtjänar att uppskattas. Tanken är att hyttan ska vara i drift åtminstone vid vissa tillfällen i sommar. Det är inte riktigt klart än, förklarar Sture.
Edaglaset klirrar välbekant i mångas öron, och når vida utanför landets gränser.
– De mest långväga besökarna har kommit från Spanien.
Eda glasmusem är ett monument över svunna tiders hantverkskonst. Landets vackraste museum har det myntats, och glasbruksföreningen samtycker mer än gärna.
– Smålänningar som sätter den etiketten på vårt museum borde veta vad de talar om.
Vägg i vägg har glashyttan byggts, rejält tilltagen med sina 50 kvadrat. Där finns den eldrivna smältugnen, förvärmningsugnen och kylugnen samt klenoden, arbetsstolen som varit i drift på glasbruket och beräknas vara 100 år.
Allt en följd av glasbruksföreningens energi och stödet från Leader, 800 000 kronor, och kommunen som beviljade 235 000 kronor till finansieringen.
Glasbruksepoken är en del av Edas historia.
– Kommunens och vårt intresse är gemensamt, men vi är naturligtvis tacksamma för stödet.
Det var avgörande för miljonsatsningen.