Hoppa till huvudinnehållet

Samlad förvaltning ger bättre fiske

Publicerad:

Någon samlad beskrivning av Vänern som fisk- och fiskeresurs har inte gjorts tidigare, men nu pågår ett arbete med att ändra på den saken.

Målet är att det ska finnas livskraftiga fiskbestånd och ett hållbart utnyttjande av dem. Efter sommaren ska ett utkast till förvaltningsplan kunna skickas ut till olika intressenter i Vänern och Vänerfisket.

Det berättade Fredrik Nilsson, anställd vid länsstyrelsen i Västra Götaland och projektledare för arbetet med planen tillsammans med sin kollega Pär Gustafssonvid länsstyrelsen i Värmland, på ett möte om fiskefrågor i Karlstad i tisdags kväll som lockade ett 60-tal personer till museets hörsal.

En av de viktigaste punkterna som man tänker föreslå är att det ska införas en samförvaltning av fisket, där representanter för fiskevattenägare, yrkesfiskare och sportfiskare ska finnas med. En liknande modell tillämpas i dag för Vättern, där man har en styrgrupp och under den arbetsgrupper för olika teman.

– Alla som är intresserade av fisket ska känna att de är delaktiga och kan påverka, även om besluten ligger hos myndigheterna, förklarade Fredrik Nilsson.

Exempel på konkreta åtgärder som man behöver arbeta med är kvaliteten på de lax- och öringsmolt som sätts ut, restaureringsplaner för tillrinnande vattendrag, mer samordnad fisketillsyn, förvaltningsplan för signalkräfta, förvaltningsplan för skarv och fångstrapportering från sportfisket.

– Vi har dålig kläm på det nu, och en förutsättning för att kunna göra en bra plan är att ha koll på uttaget av fisk, poängterade Fredrik Nilsson.

En stor del av mötet ägnades åt vad som kan göras för att vända den utveckling, med ökat fisketryck men allt mindre fångster av lax och öring, som pågått sedan 90-talet. Den största delen av de smolt som sätts ut når aldrig ner till Vänern, och utsättningen minskar också på grund av brist på pengar – Laxfond Vänern som ska bekosta det får allt mindre del av fiskevårdsmedel, enligt Fredrik Nilsson.

En hel del hopp ställs till det pågående projektet ”Vänerlaxens fria gång” och inom ramen för det pågår en rad försök som ska leda till att fler och friskare smolt tar sig ut i Vänern.

– Men vi vet inte vad de åtgärderna ger, och bättre smoltkvalitet räcker inte för att komma upp till de nivåer som fanns på 90-talet. Det är en nödvändighet att vi som fiskar får upp viljan att betala för fisket, konstaterade Fredrik Nilsson.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.