Rankism - som ett slag i magen

Publicerad:

I den här artikeln tar Bengt Starrin upp moraliska trakasserier som är vanligare än vi tror. Trakasserier i arbetslivet handlar ofta om maktmissbruk och rangövergrepp som kan ta sig olika uttryck och flera av dem är väl kända härskartekniker; förlöjliga, förödmjuka, förolämpa, förnedra, håna, kränka, sprida rykten, göra någon till åtlöje.

I den senaste Liv & Hälsa-undersökningen för Värmland från år 2008 uppgav var nionde värmlänning att de utsatts för trakasserier eller mobbning på sin arbetsplats och var tionde förvärvsarbetande värmlänning att de under de senaste tre månaderna blivit behandlade på ett nedlåtande sätt av chef eller arbetskamrat.

Det finns olika benämningar på det som kränker den enskildes värdighet. I vårt land säger många mobbning, medan man i Frankrike säger moraliska trakasserier. I USA har man i allt större utsträckning börjat använda benämningen ”rankism”, som är missbruk av makt och rangövergrepp.

I Frankrike är moraliska trakasserier ett brott. Den som upprepande trakasserar en annan människa kan få fängelse i ett år och böta 15 000 euro. I Sverige är trakasserier på arbetsplatsen ännu inte ett brott, utan räknas som en förseelse mot arbetsmiljön, som arbetsgivaren har ett ansvar för att åtgärda och förebygga.

“Rankism” är ett begrepp som myntades av den amerikanske professorn i fysik och före detta universitetsrektorn Robert W Fuller för lite drygt tio år sedan. Hans böcker om rangövergrepp är storsäljare.

Rangövergrepp är när någon som har högre ställning och ser sig för mer än andra, beter sig stöddigt, malligt, överlägset, drygt och ovärdigt mot personer i lägre ställning. Oavsett om rangövergreppet eller maktmissbruket riktas mot en enskild eller en grupp är syftet att göra dem obetydliga, känna sig onyttiga och osäkra så att man har dem under kontroll, får dem att lyda och dansa efter den egna pipan.

Rangövergrepp är ett stort samhällsproblem, säger Robert Fuller, när jag för något år sedan träffade honom.

– Det positiva är att allt fler börjar bli medvetna om rangövergreppens effekter, säger han och ger en rad exempel som att de leder till ohälsa och våld, skapar konfliktfyllda arbetsplatser, gör företag och myndigheter ineffektiva, urholkar det sociala kittet mellan människor och minskar förtroendet för beslutsfattare.

– Rangövergrepp kan till och med bli så allvarliga och omfattande att de undergräver samhällsmoralen, tillägger han.

De flesta av oss har den uppfattningen att det är omoraliskt och oanständigt att kränka en annan människas värdighet. Men makten kan berusa och göra makthavaren omdömeslös. Då sätts den moraliska frågan om alla människors rätt att bli värdigt bemötta ur spel.

Moraliska trakasserier, psykisk mobbning och rangövergrepp är former av symboliskt våld, som sker med hjälp av ord och kroppsspråk. Det kan ta sig olika uttryck och flera av dem är väl kända härskartekniker; förlöjliga, förödmjuka, förolämpa, förnedra, håna, kränka, sprida rykten, göra någon till åtlöje. I kampen om makt, status och positioner tycks ibland det mesta vara tillåtet.

Maktmissbruk liknar andra former av missbruk. Det börjar i liten skala för att sedan eskalera och bli en del i maktmissbrukarens vardag. Omdömet sviktar, maktmissbrukaren blir allt mindre nogräknad och tar sig allt större friheter och då vilar den på en mycket skör tråd. Maktmissbrukaren kan falla på eget grepp.

De som är utsatta för trakasserier kan komma att sätta ned foten, göra motstånd och vägra ”ta skit”. Det kan resultera i att maktmissbrukaren inte längre är önskvärd i maktens korridorer. Och inte bara det, utan också snabbt ramlar ner för statusstegen.

Att få stopp på maktmissbruket och vägra ”ta skit” kräver förstås mod. Många som är utsatta för moraliska trakasserier lider i det tysta och vågar inte göra någonting åt saken av rädsla för att det skall bli sju reser värre. Skillnader i makt spelar in. Ju större avstånd i makt mellan den som missbrukar makten och den som är utsatt för maktmissbruket, desto större är rädslan för att agera.

Moraliska trakasserier, rangövergrepp, mobbning eller vad man föredrar att kalla det, kan få förödande konsekvenser. Det är smärtsamt – lika smärtsamt som att få ett knytnävsslag i magen av en tungviktsboxare. Trakasserier på arbetsplatsen skördar offer och kan leda till långvarigt lidande med sjukskrivning som följd. Det skall jag ta upp i nästa krönika som kommer i februari.

Fotnot: Om rangövergrepp: Se Robert W Fuller på youtube. http://www.youtube.com/watch?v=PaucMCWD-y0

Artikeltaggar

Debatt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare