Hoppa till huvudinnehållet

SD-politiker hoppar av

Publicerad:

SD:s nya representant i Forshaga, Alexandra Wikenström, är med i ett band som framför nationalistiska texter, uppträder på samma festivaler som Ultima Thule och marknadsför sig på en främlingsfientlig sajt. Vare sig hon själv eller SD:s länsordförande Runar Filper såg något problem med detta. Men senare under onsdagskvällen meddelar hon att hon hoppar av politiken.

Runar Filper känner till att hans partikollega Alexandra Wikenström i Forshaga ”spelar med i något rockband” och höjer inte på ögonbrynen när VF läser upp en av låttexterna.

  • I detta filmklipp på youtube.se ses Alexandra Wikenström sjunga med sitt band Heidrun under sommarens Kuggnäsfestival i Nyköping. Andra band på scenen var Ultima Thule och Völund Smed.
    I detta filmklipp på youtube.se ses Alexandra Wikenström sjunga med sitt band Heidrun under sommarens Kuggnäsfestival i Nyköping. Andra band på scenen var Ultima Thule och V… Foto: Annika Ström
  • Heidruns spelningar marknadsförs på den främlingsfientliga sajten nordisk.nu. Inläggen av bandmedlemmen är undertecknade av SS-sturmführer. Han använder järnkorset, en tysk tapperhetsmedalj, som profilbild, skriver att han fått tag på en NSDAP-flagga, alltså Hitlers partiflagga, och efterlyser vit makt-bandet Plutons Sveas låt Stöveltramp.
    Heidruns spelningar marknadsförs på den främlingsfientliga sajten nordisk.nu. Inläggen av bandmedlemmen är undertecknade av SS-sturmführer. Han använder järnkorset, en tysk … Foto: Annika Ström

– Texten är ju symbolisk.

Är det okej att en SD-företrädare spelar på Kuggnäsfestivalen ihop med band som Ultima Thule – som tidigare kopplats ihop med främlingsfientlighet?

– Festivalen i sig vet jag väl inte om det finns något att invända emot. Och att Ultima Thule skulle ha en historia med främlingsfientlighet det kommer från er medier.

• Tycker du att en SD-företrädare kan spela med i ett band som marknadsförs på den rasistiska sajten nordisk.nu och där en av bandmedlemmarna kallar sig SS-sturmführer?

– Det är väl inte hon som lagt ut inläggen vad jag förstår. Något mer kan jag inte kommentera i dagsläget.

Polisen Greger Wahlgren är chef för Brottsförebyggande centrum i Värmland och har kartlagt Sveriges främlingsfientliga rörelser. Han beskriver sajten nordisk.nu som ett forum där majoriteten av åsikterna är främlingsfientliga eller nazistiska.

– Det är väldigt knepigt att man som politiker i ett parti som sitter i riksdagen är med i ett band där en person kallar sig för SS-sturmführer på nätet och har den flaggan. Att man marknadsför sig på nordisk.nu är märkligt. Jag tycker det verkar lite politiskt självmord.

Hennes band Heidrun skriver på hemsidan att man är influerade av band som Völund Smed och HEL. Dessa har enligt Greger Wahlgren ett förflutet inom vit makt-musiken.

Forshagas kommunalråd Ange­lica Rage (S) tycker att de nya uppgifterna är förskräckliga.

– Det känns som att det kommer in en företrädare i vårt fullmäktige som står för värderingar som vi tagit avstånd från i våra föreningsstadgar. Det känns väldigt sorgligt att så många kommuninvånare röstat fram en sådan person.

Alexandra Wikenström, 25 år, bor på Katrineberg i Deje, arbetar som personlig assistent och driver eget företag. När VF får tag på henne under onsdagseftermiddagen förstår hon inte vad hennes band har med hennes politiska uppdrag att göra.

Du tror inte att ditt band­engagemang skadar din trovärdighet som politiker?

– Jag tycker det är oväsentligt att jag spelar musik på min fritid. Vad en annan bandmedlem skriver på nätet är inget jag står för. Folk får tycka och tänka vad de vill. Att vi spelar i samma band betyder inte att vi har samma åsikter.

Senare under kvällen återkommer hon till VF.

– Jag hoppar av. Det här skadar så mycket människor jag tycker om.

Lördagen den 30 oktober skulle Alexandra Wikenströms band Heidrun fira sitt skivsläpp med en spelning på krogen Chillin i Kil. Men för en tid sedan fick ägarna reda på vad bandet står för och avbokade det hela.

”Sitter och begrundar, hur det en gång var

När Sverige var ett land, vad är det nu som finns kvar

Svensken tog till värjan, när hotet knacka på

Systrar och bröder låt vår handling bli som då”

Utdrag ur Heidruns låt ”Sverige”

Artikeltaggar

Forshaga kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.