Måndag, 26 juni - vecka 26
Kultur & Nöje

Värmlandsteatern gånger tre – igen

En hejdlös Shakespeareparodi, ett drama för de bortglömda och en dramakomedi vid dödsbädden. Värmlandsteatern har presenterat sitt höstprogram som är en fortsättning på fjolårssatsningen EN3.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi tyckte det var en otroligt kreativ form att jobba med, säger producenten Jennie Segerström.

Precis som förra året kommer det att spelas tre pjäser på Tempelriddaren i höst. Värmlandsteatern lanserade då teaterpaketet EN3 (uttalas entré) som kom att uppskattas av både publik och medverkande.

– Det gav mersmak och kändes som något vi ville göra om. Det handlar om att ta vara på den kompetens som finns i länet och fördjupa det genom att ta in nya manusförfattare, säger Jennie Segerström.

Genom en manustävling i våras valde Värmlandsteatern ut pjäserna Dödsbädden och Sedd. Bakom den förstnämnda står manusförfattaren Christian Wåhlander och för regi står Anna Almroth.

– Dödsbädden är en absurd historia som handlar om en kvinna som sitter vid sin mans dödsbädd. Vi skrattade mycket under repetitionerna, säger Anna Almroth som till vardags undervisar på Molkom Folkhögskolas dramalinje.

– Det kändes väldigt roligt att få frågan om att regissera med Värmlandsteatern, säger hon.

Sedd beskrivs som ett drama som hanterar de människor som aldrig märks, i en modern värld där det mer och mer handlar om att bli just sedd. För manus står Emma Palmkvist och regisserar gör Benjamin Lindén.

Den tredje pjäsen, William Shakespeares samlade verk, springer ur ett manus skrivet av tre killar i Kalifornien.

– Det är en Shakespeare­parodi i kubik, säger regissören Staffan Lindström, bekant från bland annat Cabary.

– De här killarna bestämde sig för att ta sig igenom Shakespeares 37 samlade verk under en och samma föreställning, varav 36 av dem i första akten. Det är ganska hejdlöst, men även lite lärorikt, säger Lindström.

Sedd har premiär den 14 september, Dödsbädden den 21 september och William Shakespeares samlade verk den 2 november.

Rätta oss
1 / 1
Dick Sligman och Lena Wallman Alster i Dödsbädden, en av tre pjäser som Värmlandsteatern spelar på Tempelriddaren i höst.
Aktuell artikel (1 av 1)
Värmlandsteatern gånger tre – igen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!