Onsdag, 28 juni - vecka 26
Arvika

Ulf blev ett offer för kassakaoset

Från och med första januari i år blev Ulf Hermansson inskriven på Arbetsförmedlingen för arbetslivsintroduktion. När det senare konstaterats att han inte var frisk nog att jobba skickades han 31 mars tillbaka till försäkringskassan och nu ska han än en gång tillbaka till arbetsförmedlingen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Den tredje augusti möter Ulf Hermansson VF utanför sitt hus i Gansbyn, som ligger en bit norr om Värmskog. Detta är en ungefär en vecka efter hans operation i höger knä och dagen efter att Länsförsäkringar ringt och informerat att han måste skriva in sig hos arbetsförmedlingen. Ulf har redan diagnosticerats med grav artrosförändring i vänster knä och fått en ledprotes inopererad och nu går höger knä mot samma öde.

Jag kan ju inte köra bil själv nu utan fick be min son köra in mig till stan så jag kunde registrera mig som sjukskriven arbetssökande, säger Ulf Hermansson. Annars hade jag ju inte fått några pengar.

Detta är alltså andra gången som Ulf skickats från försäkringskassan till arbetsförmedlingen sedan årsskiftet. Från och med första januari till sista mars ingick han i kursen arbetslivsintroduktion.

– Det där överlämningsmötet när försäkringskassan lämnade över mig till arbetsförmedligen var otroligt, berättar Ulf. Handläggaren från Arbetsförmedlingen visste mer om reglerna än representanten från försäkringskassan.

Ulf är noga med att påpeka att tiden hos arbetsförmedlingen var bra.

– De var underbara och visade hänsyn, säger Ulf. Jag tog mig till arbetsförmedlingen i den mån jag kunde men behövde ju färdtjänst för att ta mig dit och samtidigt under den tiden behandlades jag av specialistläkare och gick på tung medicin. Mycket av min kontakt med arbetsförmedlingen skedde över telefon.

Den sjätte mars fick Ulf ett brev från arbetsförmedlingen där de delgav att de vid månadsskiftet lämnar över honom till försäkringskassan eftersom han inte stod till arbetsmarknadens förfogande. Det gjordes då en ny sjukanmälan hos försäkringskassan och efter det hörde inte Ulf något på två månader.

– Till sist ringde jag ju upp dem och då fick jag veta att registrerats som sjukskriven.

Efter ytterligare påtryckningar fick Ulf ut sin sjukpenning för april till juli. Den 26 juli genomfördes en arthroskopi på hans högra knä och kort därefter skickades han iväg till arbetsförmedlingen. Och här sitter han nu.

– Jag kommer överklaga beslutet, säger Ulf. Men försäkringskassan lär inte ge sig i första taget.

Hela processen har slitit hårt, både psykiskt och fysiskt.

– Jag känner mig fruktansvärt kränkt av försäkringskassan. Aldrig har jag känt mig så misshandlad som under den här processen, man försöker vara stark på utsidan men inombords går det runt.

Just nu väntar Ulf på att få en protes inopererad även i högra knäet.

– Jag hoppas att operationen blir klar så fort som möjligt så jag kan komma igång och jobba och få skilsmässa från försäkringskassan.

Aldrig har jag känt mig så misshandlad som under den här processen, man försöker vara stark

på utsidan men inombords går det runt.

Rätta oss
1 / 1
Ulf Hermansson har sedan årsskiftet skickats mellan försäkringskassan och arbetsfförmedlingen.
Aktuell artikel (1 av 1)
Ulf blev ett offer för kassakaoset

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!