Fredag, 26 maj - vecka 21
Böcker

Till försvar för den goda litteraturen

Drömboken! var min första tanke när jag fick den i min hand. En bok om kärleken till böcker måste väl vara det ultimata för en bibliofil.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Drömbokhandeln

<>Det här verkar ju ofarligt och väldigt sött. Men litteraturen har en sprängkraft. Inte bara som politisk väckarklocka, à Roberto Saviano och hans avslöjande om italienska maffian. Au bon roman väcker avundsjuka och illvilja. Man öppnar inte ostraffat en affär som vägrar ge ut annat än det som en liten, hemlig kommitté har röstat fram som ovärderligt.

Idén föddes hos

<>Fransesca är rik arvtagerska, gift med en förmögen man som dock tycks ha tappat intresset både för henne och hennes nya passion: Au bon roman.

Med hjälp av Fransescas pengar köper man en lokal i ett av Paris dyraste områden, sjunde arrondissementet vid Place de l’Odeon. Inte långt därifrån ligger de tjusiga förlagen bakom järnsmidda portar. Bokhandeln inreds med bokhyllor i ädelträ och soffor och textilier i varma färger. Blomsteruppsatser med doftande liljor.

Vem skulle inte vilja slå sig ner i en sådan bokhandel och försjunka i en roman? En plats för själen, som dessutom drar in pengar, mer än man anat.

Så långt allt

<>Drömbokhandeln leker med deckargenren genom att plantera en thrillerintrig bland hyllorna. Men läs den för allt i världen inte som deckare – för att tjänstgöra som det är den alldeles för omständlig. Språket är ganska platt och ibland blir schablonerna väl påtagliga, särskilt i beskrivningen av kvinnor med ”läckra höfter” och inåtvända leenden.

Det roligaste med den här romanen är alla böcker man inte kände till och får lust att läsa. På listan, som omfattar knappt hundra titlar och företrädesvis namn från det franska språkområdet, finns inte en enda svensk. Inte Strindberg, men väl Karen Blixens Vintersagor. Det ska också sägas att författaren har humor. Bra böcker behöver inte betyda gravallvarligt!

I denna tid

<>”Det ska fan vara teaterdirektör,” sa August Blanche.

Det ska fan vara bokhandlare, skulle Ivan ha sagt.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Till försvar för den goda litteraturen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!