Söndag, 23 juli - vecka 29
Hammarö

Stormig start för Vindpark Vänern

Starten för den bara tre år gamla vindparken har varit turbulent. Nu behövs reparerationer för 70 miljoner kronor.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Vindpark Vänern invigdes 2010 och första året gick bra med åtta miljoner i vinst.

Men leverantören som skötte underhållet, Dynawind i Kristinehamn, fick snart dålig ekonomi och gick i konkurs. Vindpark Vänern fick se sig om efter en ny leverantör.

– Winwind tog över från och med 2012 och efter det såg vi en gradvis försämring och tillgängligheten fungerade inte som den skulle, säger Gunnar Ordell (M), ordförande Vindpark Vänern AB.

Det visade sig snart att även Winwind hade ekonomiska problem.

– De hade god ekonomi när vi ingick avtal med dem. Men så kom den ekonomiska krisen och då började det gå dåligt, säger Mats Ehnmark, vd för Vindpark Vänern Kraft AB.

I höstas gick Winwind i konkurs och plötsligt stod kraftverken helt utan underhåll. Allt fler vindsnurror slutade fungera och elen som skulle säljas sinade.

• Hur kan ett vindkraftsverk hålla i bara två år?

– Ja den frågan ställer vi oss också, säger Mats Enmark.

Han förklarar att problemets kärna är att de inte kan begära att företaget Dynawind som levererade de dåliga kraftverken ska stå för reparationerna eftersom det företaget inte finns längre.

Rätta oss
1 / 1

Det mesta av pengarna cirka 70 miljoner kronor, kommer att gå till reparationer av vindkraftverken. Fyra växellådor som är trasiga ska bytas, man ska laga skador på vingbladen och byta kylbatterier. 50 miljoner kronor ska täcka förluster och nedskrivningar och 20 miljoner kronor kommer att avsättas i en kapitaltäckningsgaranti, vilket innebär att det är pengar som kan användas vid behov.

Källa: Karlstad Kommun

Aktuell artikel (1 av 1)
Stormig start för Vindpark Vänern

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!