Onsdag, 28 juni - vecka 26
Karlstad

Spadtag för militärt museum

På onsdagen togs första spadtaget till det nya infanteribrigadmuseet i Karlstad. Det blir en byggnad i femstjärniga flikar, placerad intill det gamla vagnsförrådet vid Sandbäcken, bara en gång- och cykelbro bort från I 2:s tidigare regementsbyggnader.
Artikeln fortsätter efter annonsen

För drygt 22 miljoner kronor får Karlstad ett museum som ska spegla infanteribrigadens utveckling från andra världskriget till idag.

Föreningen Sveriges Infanteribrigadmuseum i Värmland (FSIV) ska utveckla museets verksamhet och driva det ideellt. Förre översten Ingvar Klang – initiativtagare till projektet tillsammans med kollegan Dan Snell och Karl Axel Branzell i Värmlands hembygdsförbund – är av förklarliga skäl mycket nöjd med att bygget kommit igång.

Han pekar också på den politiska ”bredd” som finns i det hela. Tanken på museer som skulle ta tillvara Sveriges militärhistoriska arv, föddes under Göran Perssons tid som statsminister, men det var alliansregeringen som bestämde att det skulle bli 23 till antalet.

– Och i Karlstad var det dom röd-gröna som fattade beslutet under förra mandatperioden och nu är det alliansen som tar första spadtaget, konstaterar Ingvar Klang.

Meningen är att den 750 kvadratmeter stora ”femstjärniga” byggnaden och det ombyggda 1 100 kvadratmeter stora vagnsförrådet ska vara klart den 1 juni 2013. Då ska alla intresserade kunna ta del av den moderna tidens svenska infanterihistoria, medan den ännu äldre fortfarande kommer att kunna ses på museet vid Eda skans.

Det nya huset, vars form inspirerats av äldre tiders skyttevärn, har ritats av Murmans Arkitekter i Stockholm, Peab ska bygga och lovar att vara varsamma med det gamla vagnsförrådet, så att inga kulturhistoriska värden går förlorade.

Rätta oss
1 / 1
Den 1 juni 2013 ska infanteribrigadmuseet i Karlstad stå klart. Om det datumet ska hållas krävs bättre fart på grävandet än vid onsdagens första spadtag, som under viss munterhet togs av kommunalrådet Henrik Lander (C), utställningschefen Jenny Moström och representanten för Sveriges Militärhistoriska Arv, Erik Walberg. I bakgrunden ses det gamla vagnsförrådet som också blir museibyggnad.
Aktuell artikel (1 av 8)
Spadtag för militärt museum

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!