Måndag, 26 juni - vecka 26
Kultur

Sista rycket för Hemvägen-projektet

Nu inleds slutfasen i ”Berättelser på Hemvägen”, det konstnärliga multiprojekt som under tre år utgått från ett bostadsområde på Våxnäs i Karlstad.I dag invigs nämligen ”Väntans proportioner”, ett verk i tre delar av Paula Urbano från Stockholm.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Allt handlar om att möta publik och medborgare där de lever och bor. Konstnären Paula Urbano vill med ”Väntans proportioner” utmana den konventionella synen på ”flyktingen”, hon vill genom sitt verk undersöka gränsen mellan sanning och fiktion.

– I mitt arbete utforskar jag frågor som rör identitet, migration och plats. Jag utgår ofta från en fråga, i det här fallet: ”Hur vore det om jag kom som flykting till Sverige idag? ”Väntans proportioner” är gestaltningen av min tolkning av mötet med den irakiska flyktingen jag följde från Flen, Eskilstuna, Tehran och till sist Bagdad under ett år. I Karlstad visas tre delar av verket på tre olika platser i staden. Filmen ”Flyktingen av den sorgliga skepnaden”, den rumsliga gestaltningen i installationen ”I flyktens väntrum” samt videon ”I flyktens väntrum” där jag gestaltar ”Flyktingen” genom att citera ett dramatiskt verk, säger Paula Urbano.

Projektet är ett möte mellan Riksteatern Värmland och Värmlands museum. Ambitionen är att få staden till att bli ett rum för konst och de tre delarna av ”Väntans proportioner” visas på Våxnäs, Orrholmen och Kronoparken.

Dagen inleds med filmvisning hos Konstfrämjandet vid 16.00. Paula Urbano leder sedan cykelkonstrundan (ta med egen cykel) till Orrholmsgaraget där det 17.20 blir videoinstallation. 18.30 bär det sedan av till Skulpturparken på Våxnäs där Marie Östblom (Värmlands museum) och Angelica Rage (Röda korset) invigningstalar.

Utställningsperioden sträcker sig sedan till den 22 februari nästa år. På Kronoparkens bibliotek kommer filmen ”Flyktingen av den sorgliga skepnaden” visas vid utlåningsdisken.

Susanne Berggren som är projektledare på Riksteatern Värmland tycker att ”Väntans proportioner” är ett fint avslut på projektet ”Berättelser på Hemvägen”. Och inte minst rykande aktuellt.

– Paulas verk är mer aktuella än vi föreställde oss när vi inledde samarbetet om vi ser på vad som sker i världen nu. Det känns som ett bra och viktigt projekt att avsluta den här satsningen med.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 6)
Sista rycket för Hemvägen-projektet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!