Måndag, 26 juni - vecka 26
Debatt

S-politik kan göra skillnad i EU

Vi måste investera i Europas konkurrenskraft, både för att stärka den inre marknaden så att handel med varor och tjänster växer. Då ökar tillväxten och resurser finns till mer investeringar. Vi får positiva utvecklingsspiraler istället för tvärt om. Det skriver Berit Högman, riksdagsledamot (S) i Karlstad, i en uppmaning att rösta i EU-valet.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Denna vecka öppnar sig möjligheten att förtidsrösta i valet till Europaparlamentet. Utmaningarna för Europa är stora och Europa, liksom Sverige behöver en ny inriktning.

Med 26 miljoner arbetslösa pressas lönerna neråt och villkoren på arbetsmarknaden försämras. Det är därför det är så viktigt att också valet till Europaparlamentet handlar om jobben.

Vi har nu haft över tio år med högerstyre i EU. Den ekonomiska krisen har man försökt lindra genom ensidig åtstramningspolitik, åtföljt av privatiseringar och nedskärningar i välfärden. Verkligheten, både i Sverige och i Europa är idag Moderaternas värsta fiende.

Sex miljoner ungdomar går arbetslösa. Vi riskerar att få en förlorad generation och det är helt oacceptabelt och ett historiskt misslyckande. Det är därför vi Socialdemokrater både i Sverige och i EU driver kravet om en reell ungdomsgaranti som ger alla unga rätt till utbildning, praktik eller arbete.

Vi måste investera i Europas konkurrenskraft, både för att stärka den inre marknaden så att handel med varor och tjänster växer. Då ökar tillväxten och resurser finns till mer investeringar. Vi får positiva utvecklingsspiraler istället för tvärt om.

Vi lever i en globaliserad värd. Många länder i andra delar av världen har betydligt högre andel högskoleutbildade medborgare. Europa och Sverige måste investera mer i utbildning, forskning och kompetensutveckling för att stärka Europa i den globala konkurrensen.

Vi ser stora möjligheter för Sverige att ta ledningen i omställningen mot ett hållbart Europa.

Margot Wallström var en drivande kraft i klimatpolitiken som kommissionär. Åsa Westlund har som parlamentariker gjort ett gediget arbete för miljöfrågorna. Vi kan fortsätta på den linjen! Genom forskning, utveckling på klimatområdet kan nya jobb skapas både i Sverige och Europa.

En Socialdemokratisk politik kan göra skillnad. Men det handlar inte bara om fler jobb – det handlar också om att det ska vara schyssta jobb. Sverige har varit framgångsrikt i jämförelse med andra länder tack vara den svenska modellen.

En sund framtida arbetsmarknad bygger på ansvarsfulla starka fackliga organisationer som tryggar löntagarnas intressen. Det är ett tydligt ställningstagande, Sverige och Europa ska konkurrera med kunskap och hög produktivitet – inte med låga löner och sämre villkor.

Lika lön för lika arbete enligt lagar och avtal är en princip som ska gälla i hela Europa. En gemensam europeisk arbetsmarknad får inte innebära försämrade villkoren för löntagarna. Alla arbetstagare ska behandlas lika, oavsett var de kommer ifrån.

Utstationeringsdirektivet måste ändras så att facken kan kräva de avtal och villkor som gäller på svensk arbetsmarknad. Vi kräver också att det införs ett socialt protokoll i EU:s grundlag som skydd för de fackliga fri- och rättigheterna.

Jag har här redovisat några av de för mig viktigaste argumenten för att det är lika viktigt att rösta i EU-valet som i riksdagsvalet – så gör det!

Berit Högman

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
S-politik kan göra skillnad i EU

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!