Måndag, 26 juni - vecka 26
Hagfors

– Positivt trots lågkonjunktur

I torsdags träffades representanter från både banker och näringsliv i Hagfors för första gången för att kartlägga nuläget i kommunen. – Det ser positivt ut trots lågkonjunkturen, säger Glenn Olsson, utvecklingschef i Hagfors kommun.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det var ett givande möte och från vår sida ser vi att småföretagare rustar sig för högkonjunkturen, vilket ger ett positivt intryck. Hos oss syns det på lånesidan och när det gäller investering och etablering av nya företag. Det finns en ny struktur inom industrin med outsourcing och detta är en förändring som har skett under en längre period. Det rör sig om flera olika branscher som blir mindre beroende av storindustrin, säger Lennart Larsson, bankchef på Swedbank i Hagfors.

Anpassningen till en ny näringslivsstruktur har börjat och förändras successivt. Småföretagen i Hagfors har klarat sig bättre än på många andra håll i länet.

– Man leds att tro att företag skulle ha akuta likviditetsproblem när man läser om lågkonjunkturen, men så är alltså inte fallet. Vi har inte lidit samma problem med varsel och nedskärningar här som i västra Värmland. Det är roligt att se att det finns en positiv anda, säger Larsson.

Pär Skogfeldt, kontorschef vid Handelsbanken i Hagfors, instämmer och tycker att det är bra att trenden håller i sig.

– Det är klart att det är svårt med bruksmentaliteten ibland, det finns en jantelag att följa. Men nu har det börjat sjuda underifrån och det är bara ett gott tecken. Förut var det bara Uddeholm som drog till sig arbetskraft, men nu finns det mer att välja på.

Göran Elm som är vd vid Elms byggnadsfirma säger att det handlar om att bredda sin verksamhet för att säkra sin framtid. Företagare på landsbygden måste vara mer flexibla, menar han.

– Det har gått bra för oss det senaste året. Men eftersom vi är i byggbranschen så hänger det lite på säsongen också. Vi har alltid mindre under vintern. Trots det tycker vi att det är positivt just nu och vi planerar in många olika typer av projekt för att hålla igång. Det handlar om bygg- och fastighetsförvaltning, men även om plåt och smide samt verksamhet i den mekaniska verkstaden.

Det finns ungefär 1 200 verksamma företag i Hagfors. Och enligt statistik från arbetsförmedlingen är det så många som 90 procent av nystartade företag i regionen som överlever efter de tre första åren.

– Med andra ord är det bra tryck i näringslivet, konstaterar Glenn Olsson.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 4)
– Positivt trots lågkonjunktur

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!