Måndag, 26 juni - vecka 26
Debatt

Nya flyglinjen en unik chans för alla

I dag lyfter flyget från Karlstad Airport och landar i Frankfurt för första gången. En premiärresa som vi länge har väntat på. Med detta kommer Värmland närmare Europa och världen, och världen kommer närmare oss. Det skriver nio företrädare för den värmländska besöksnäringen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Den värmländska besöksnäringen och mötesindustrin har ett rikt och varierat utbud. Potentialen att växa och locka fler besökare från Europa är stor, men för att vi ska kunna verka och utvecklas måste Värmland bli mer tillgängligt. Vi har inte råd att gå miste om turister eller konferenser som väljer en annan region för att det är enklare att resa dit.

Vi har fått en unik möjlighet genom direktlinjen till världshubben Frankfurt och Lufthansas världsomspännande nätverk. Karlstad Airport är nu en väl synlig, valbar destination från stora delar av världen och på några få timmar kan du ta dig från flygplatser i hela Europa och landa direkt i Värmland. Denna chans måste vi ta tillvara på.

Visit Värmlands besöksundersökning från 2013 visade att besöksnäringen i Värmland omsätter 11,5 miljarder kronor och genererar drygt 7600 årsverken, vilket i realiteten innebär ännu fler arbetstillfällen, då många är säsongs- och deltidsanställda.

Turismexporten är alltså viktig för Värmland. Den skapar arbetstillfällen och genererar inkomster. En utländsk gäst spenderar omkring 1500 kr per dygn på övernattningar, restaurangbesök, shopping, besöksmål, aktiviteter med mera.

Redan idag är Värmland den region i Sverige som har högst andel utländska besökare, hela 39 procent jämfört med riksgenomsnittet på 23 procent (Visit Värmland 2013). Detta beror till viss del på våra norska besökare, men de utländska besökarna (nordiska länderna undantaget) står ändå för närmare 250 000 gästnätter, enbart på kommersiellt boende.

Lägger vi där till alla som bor i privat hyrd stuga och dylikt blir siffrorna ännu högre. Tänk vilka möjligheter som nu skapas när vägen hit blir så mycket enklare!

Omvärldsanalyser och resemönster visar att allt fler européer hellre väljer fler, kortare semesterresor än en längre per år. De har generellt mer disponibel inkomst att röra sig med, men mindre tid att spendera och letar därför efter destinationer som går att nå direkt med flyg.

Ökad tillgänglighet till Karlstad och Värmland gör att vi kan få fler besökare som gör weekendresor, även utanför sommarsäsongen. Det ger fler företag i besöksnäringen möjlighet att hålla öppet längre på vår och höst och fler arbetstillfällen året runt.

Den nya flyglinjen är en tillväxtfråga på många sätt. Utöver våra förhoppningar att den stärker vår besöksnäring och mötesindustri och skapar inkomster och arbetstillfällen i regionen, bidrar den till en viktig kunskapstransaktion.

Med en flyglinje från Europa till Värmland blir det lättare att få internationella deltagare, föreläsare och utställare till kongresser och kunskapsintensiva organisationer, som universitetet. Vi som lever, arbetar och studerar här behöver kunskap och kontakter på internationell nivå, så att vi kompetensmässigt kan konkurrera globalt.

Via Lufthansas system är vi sammankopplade med omkring 235 destinationer i 78 länder. Med andra ord kan man flyga från 235 destinationer på en biljett, utan att checka ut bagaget, till Karlstad. Nu är det upp till oss i regionen och i besöksnäringen att ta till vara på denna unika möjlighet och marknadsföra Värmland och vägen hit på alla sätt vi finner möjliga.

Laila Gibson, Visit Värmland

Mattias Nord, Visit Karlstad

IngMarie Junler, Vildmark i Värmland

Lena Bergström, Hotel FrykenStrand

Anders Pertun, Selma Spa och Quality Hotel Selma Lagerlöf

Kjell Björnstad, Kjell&Bolas Måltider

Anders Dahl, Scalateatern

Christer Johansson, Karlstad Handel

Frida Johansson, Handelskammaren Värmland

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Nya flyglinjen en unik chans för alla

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!