Söndag, 23 juli - vecka 29
Karlstad

Nu får de el för att värma sig

Efter den stränga kylan får människorna som bor på EU-migrantcampingen nu äntligen el till hjälp för att kunna värma sig.– Det är så bra, säger Roxana Margarit.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Förra veckan berättade VF om Roxana Margarit och Feraro Costel som just nu bor på EU-migrantcampingen på Våxnäs i Karlstad. På dagarna tigger de och på kvällarna går de och lägger sig i en husvagn – med levande ljus som enda värmekälla.

Men på torsdagen fick de ett välkommet besök av representanter från Karlstads kommun och Karlstads kyrkor, som i samarbete drog fram el till alla husvagnar och delade ut värmefläktar att koppla in.

Lasse Söderberg är diakon i Svenska kyrkan och sitter i ledningsgruppen för det ekumeniska kyrkliga nätverket för socialt arbete:

– Det här har vi efterfrågat och önskat under en längre tid så vi är glada, även om det är lite sent. Bättre sent än aldrig, säger han.

Glada var också Viorica och Constantin Dragomir, vars husvagn var den allra första som fick en värmefläkt.

– Good, säger Constantin och ler när han känner med händerna framför fläkten.

Det är Karlstads kommun som dragit fram strömmen och ordnat värmefläktar, medan kyrkorna kommer att stå för driften. En beräknad kostnad per dygn är 1 500 kronor.

– Vi kan inte lägga kyrkoavgiften till det här, så det är insamlade medel som människor skänker. Vi hoppas att det ska kunna bli lite rusch på det, säger Lasse Söderberg.

Hur länge elen och värmefläktarna kommer att vara i bruk vet de inte.

– Vi har inte tänkt så långt. Vi startar det nu och så får det rulla. Det finns ett stoppdatum för när campingen ska upphöra, sista mars, så först och främst dit. Men sen får vi se vad som händer.

• Hur kommer det sig att det ordnas just nu?

– Det är svårt att svara på. Vi har jobbat för det här och hoppats att kommunen skulle ha varit med från start. Men nu blev det så här. Och vi har haft ett bra samarbete hela tiden, de respekterar hur vi jobbar och vi respekterar deras beslut. Det är svåra frågor, men jag tror att vi har hittat en bra variant nu.

Att värmekällorna är välkomna i den bitande kylan går inte att ta miste på.

Roxana Margarit och Feraro Cosel ser fram emot en något drägligare tillvaro i sin husvagn.

– Det har varit väldigt kallt, så det är bra att ha den här apparaten. Nu har vi bara värmeljus och vaknar hela tiden på natten för att det är så kallt, och så får vi tända ljus igen. Det här är så bra.

Rätta oss
1 / 2
Roxana Margarit gladdes över att få en värmefläkt till sin och makens husvagn. Paret har två barn i Rumänien och väntar sitt tredje i april.
2 / 2
Ett tjugotal värmefläktar delades ut till de olika husvagnarna på torsdagskvällen.
Aktuell artikel (1 av 7)
Nu får de el för att värma sig

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!