Söndag, 23 juli - vecka 29
Allmän

LIS-områden ger dispenser från strandskyddet

Sjöutsikt och nära till vattnet lockar människor till att flytta eller bygga nytt och att kunna erbjuda sjönära boende är ett sätt för kommunerna att öka sin befolkning.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Går förslaget med det utökade strandskyddet igenom finns det fortfarande möjligheter för kommunerna att bygga strandnära.

Lösningen heter LIS, landsbygdsutveckling i strandnära lägen.

Kommunen kan i sin översiktsplan redovisa sådana områden. Något som många kommuner gjort.

Säffle kommun hade sökt 54 områden och fick 35 områden godkända. Karlstad kommun har sina LIS-områden ute på samråd fram till den 14 maj. Områden som är berörda är bland annat västra sidan av Molkomssjön, och vissa delar av Gapern.

Enligt Jan Rees vid länsstyrelsen har fyra kommuner sina LIS-områden klara: Sunne, Grums, Arvika, och Säffle. Övriga kommuner är på gång med sina ansökningar.

För att få ett område LIS-klassat som ett särskilt skäl för dispensupphävande av strandskyddet krävs en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd som bidrar till utvecklingen av landsbygden. Utpekandet av LIS-områden ska också ta hänsyn till att det långsiktiga skyddet av strändernas natur- och friluftsvärden upprätthålls.

I ett LIS-område kan det godkännas att det byggs så nära som 20-30 meter från strandlinjen.

– Det är inte svårt att få ett LIS-område om det redan finns verksamhet på platsen, men det bör vara fyra till fem hus som ingår. Är det bara ett hus i berör området i dag, kan det bli lite svårare, säger Jan Rees.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
LIS-områden ger dispenser från strandskyddet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!