Onsdag, 28 juni - vecka 26
Kristinehamn

Kritik mot långsam utbetalning för vanvårdade fosterbarnen

Mycket arbete återstår innan de vanvårdade fosterbarnen får ut sina utlovade pengar.– Det finns ingen tidsplan. Överenskommelsen ska gå i lås och nu startar lagstiftningsarbetet, säger Maria Lidström, departementssekreterare vid socialdepartementet. Men det här är en prioriterad fråga för regeringen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

För några veckor sedan träffade regeringen och oppositionen en överenskommelse om att de som vanvårdades i fosterhem mellan 1920 och 1980 ska ges möjlighet till en ersättning på 250 000 kronor vardera.

Men det är ännu oklart när pengarna kommer att betalas ut.

– Vi har inte fått någon information om när, var eller hur, säger Ove Zetterlund, Kristinehamn, en av de drabbade. De förhalar och förhalar. Det känns som om det är taktik. Ju längre de väntar desto färre behöver de betala ut pengarna till. Håller de på så här är det snart bara ett par personer kvar.

Den nu träffade överenskommelsen innebär att personer som placerats i social dygnsvård och där blivit utsatta för övergrepp och försummelse av allvarlig art mellan 1920 och 1980 ges möjlighet att ansöka om ersättning. Därefter ska varje sökande persons rätt till ersättning prövas.

– Det är viktigt att man inte hoppar över något steg, säger Maria Lidström. Utredarna gjorde ett stort jobb men mycket arbete återstår. Det är fastslaget i grundlagen hur en ny lag tas fram. Nu återstår det ordinarie propositionsarbetet. Därefter ska ärendet ut på remiss och då har vi tre månader på oss.

En del kritik kom fram under den tidigare remissrundan, bland annat beträffande hur sekretessen ska hanteras. Det är viktigt att det blir en rättssäker bedömning för dem som ansöker om pengarna.

– En ny myndighet kommer att inrättas vilken enbart ska arbeta med att ta emot ansökningar, bedöma dessa och sköta utbetalningarna.

Många drabbade har intervjuats redan under utredningen och dessa kan ha enklare med sin dokumentation inför ansökningarna.

– Men det är inte så per automatik att alla som intervjuats får pengarna, på samma sätt som det inte är så att de som inte intervjuats inte får några pengar. Det handlar inte om någon förhandsprövning.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) har utlovat en upprättelseceremoni för de drabbade.

– Den kommer att hållas under hösten, säger Maria Lidström. Planeringen är i gång och information kommer att gå ut inom kort.

Rätta oss
1 / 1
Ove Zetterlund.
Aktuell artikel (1 av 1)
Kritik mot långsam utbetalning för vanvårdade fosterbarnen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!