Lördag, 27 maj - vecka 21
Ledare

Jul som på Downton igen?

Det var bättre förr. Är det inte så vi brukar säga? Kanske är vår uppfattning om ”förr” orimligt förskönat av att de flesta av oss faktiskt inte var med.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Att vad vi vet är målat i de ljusa färger som i exempelvis det brittiska dramat Downton Abbey – som närmare en miljon svenskar sitter klistrade framför – där vi följer earlen och grevinnan av Grantham, deras familj och hushåll från 1912 och framåt. Från Titanics förlisning, genom världskrig och social och teknisk utveckling.

Visst, av misären, klassamhället och de sociala orättvisorna får vi en dos. Men inte ser det väl så illa ut? Vad är väl arbete sju dagar i veckan, jour dygnet runt och en praktiskt taget livegen ställning mot de storslagna miljöerna, kläderna, formaliteten och familjekänslan även bland tjänstefolket på undervåningen?

Det är nästan

<>Och på jul radas tjänstefolket upp i stora salen för att få årets julklapp av herrskapet. Inget aktivitetsarmband blir det väl, men lite tyg att sy en klänning. ”Thank you mylady” och en nigning på det sen raskt ner till köket för att fixa lunchen.

Lite bättre till

<>Så det kanske var bättre förr ändå? I alla fall i den fiktiva Downtonvärlden med idealiska och omtänksamma arbetsgivare och dödligt lojala undersåtar. Inget jobb är för litet. Alla jobb behövs, om det så handlar om att klä på vuxna människor eller damma kristallkronorna före frukost.

Och kanske går

<>Mer än hälften av alla jobb som finns i dag kommer att vara borta om 20 år, enligt en forskningsrapport från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, som presenterades i somras.

Manuella jobb automatiseras, datorer tar över kvalificerade arbetsuppgifter. Hälften av alla yrken!!

Men innan vi ger upp och flyttar in mikrovågsugnen i köket på Downton ska vi nog uppmärksamma en annan utveckling i Sverige, den som i nån mån betyder en återgång till det gamla tjänstesamhället.

Ett upprop från

<>Avdragsgilla hemtjänster betyder också att städerskan och kokerskan inte flyttar in i ditt hem längre, men ändå jobbar där. Och för en annan familj och för en annan familj och för ytterligare många andra familjer.

Jobbet är det samma men samhörigheten med arbetsplatsen går rimligen förlorad. Vi behåller de tunga arbetsmomenten, de långa arbetsdagarna och de låga lönerna men gör oss av med det enda som egentligen var bättre förr. Ja, i alla fall bättre på tv och det är väl ungefär samma sak.

Rätta oss
1 / 1
Mrs Patmore och Daisy i Downtons kök. Skulle de ha ett bättre arbetsliv och en bättre arbetsgivare i verkliga världen i dag än de hade på Downton för 100 år sedan?
Aktuell artikel (1 av 1)
Jul som på Downton igen?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!