Söndag, 23 juli - vecka 29
Karlstad

Intensivt dygnsläger för webbutvecklare

Webbutveckling kan vara ett ensamt och isolerat yrke.Under Carlstad Code Camp var det varken det ena eller det andra.26 ”webbnördar” värkte under ett intensivt dygn fram ett tiotal nya internettjänster.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var Karlstadsbon Carl Fredrik Herö, till vardags själv webbutvecklare och egen företagare, som låg bakom lägret inne på pedagogiska verkstaden på Karlstads universitet.

Med energidrycker, kaffe och vilja kämpade sig deltagarna igenom 24 timmar av intensiv programmering.

– Syftet är helt enkelt att hitta ett nytt sätt att träffas och faktiskt jobba tillsammans. Vi webbutvecklare sitter ju oftast för oss själva. Här finns också möjlighet för studenter att knyta kontakter och träffa potentiella arbetsgivare, förklarar Carl Fredrik Herö.

Han poängterar att det hela inte är en tävling där en vinnare presenteras i slutändan. Poängen är nämligen att man ska kunna plocka med egna projekt och få nya infallsvinklar.

– Några hade förarbetat lite, andra började helt från noll. Men det gör inget, poängen är bara att hinna i mål med en färdig webbtjänst. Och jag är riktigt imponerad över resultatet.

Ja, när VF besöker på lördagseftermiddagen har precis slutvisslan gått. Några lag har utvecklat applikationer, ”appar”, till mobiltelefoner. Ett lag drog igång konsumenttjänsten plusplus.se där man kan få bättre översikt på sina utgifter och inkomster.

Och Anna Malmberg, gymnasielärare från Väse, satt och myste över sin nya sajt – hurdetfunkar.se

Med hjälp av programmeringsexperterna Tobias Johansson och Lena Bäckstedt har hon tagit fram ett användarvänligt verktyg för inlärning i matematik, fysik och en rad andra ämnen.

– Tanken är att det ska kunna användas av både lärare och elever från grundskolan till gymnasiet. Det bygger mycket på instruktionsfilmer. Där finns länkar till filmer som jag själv lagt upp, men även sånt man hittar på You­tube. Och man kan skriva frågor direkt till professorerna på Nationellt resurscentrum i fysik.

– Jag vet att jag själv kommer att få mycket användning av sajten, och det är grymt bra jobbat av Lena och Tobias – på så kort tid, dessutom!

Rätta oss
1 / 1
Tobias Johansson, Lena Bäckstedt och Anna Malmberg samarbetade med gott resultat. På ett dygn blev sajten hurdetfunkar.se färdig. Den kan användas av alla lärare och elever från grundskola till gymnasium.
Aktuell artikel (1 av 7)
Intensivt dygnsläger för webbutvecklare

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!