Lördag, 27 maj - vecka 21
Näringsliv

Hoffice - en modell för hållbarhet

Tystnad och koncentration råder trots att fyra personer samsas om utrymmet.– Vi får mer gjort än då vi sitter ensamma, dels för att vi kan hjälpa varandra och dels för att vi berättar före varje pass vad vi vill hinna göra, säger Ewa Jacobsson som är initiativtagare till Värmlands första Hofficegrupp i Molkom.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Hoffice startade i november förra året i Stockholm som ett sätt för Christofer Gradin Franzén och kompisen Johline Zand att skapa ett socialt sammanhang på dagarna. De gillade flexibiliteten med att inte ha en fast arbetsplats, men upptäckte att de inte fick saker gjorda när de satt ensamma vid köksbordet.

Stockholmsgruppen har nu bortåt 200 medlemmar och namnet står för gemensam arbetsdag hemma hos någon. Lite som ett kontorshotell fastän arbetsplatsen är gratis och kan flytta runt till olika personer.

Att fenomenet dyker upp i Molkom kan vi nog tacka Ängsbacka för - där finns flera engagerade som driver egna företag på deltid och bland dem Ewa Jacobsson som är bekant med några av dem som är med i Hoffice Stockholm.

– Jag tycker det är ett jättebra sätt att fördela resurser utan att belasta miljön så vi har dragit igång härpå försök, säger Ewa Jacobsson.

Den dagen VF tittar in hålls Hoffice hemma hos Anna Geider - som bara ställer upp för bilden i arbetsrummet, annars sitter hon i ett annat rum och arbetar med sitt kommunikationsföretag.

– Jag behöver ha helt tyst omkring mig för att kunna koncentrera mig men jag har stor nytta av de här 45-minutersåtagandena vi gör och vi hämtar ju gemensamt energi i pauserna också, säger hon.

Före varje 45-minuterspass berättar deltagarna vad de tänker sig att få gjort under det kommande arbetspasset och efter avslutad period rapporterar man också till gruppen hur det gick.

– Det hjälper mig att inte slösa tiden, det är ju inget tvång på att bli klar men man känner ansvar för att göra det man har sagt att man vill ha gjort, säger Anna Geiden.

Tre gånger har man hunnit ordna hoffice under de tre veckor gruppen har varit igång och även om det än så länge bara är "ängsbackianer" som deltagit är tanken att kunna bredda gruppen på sikt.

– Vi vill pröva lite först men sedan ska vi försöka nå ut till andra ensamföretagare i Molkom som tror de kunde ha nytta av att jobba i hoffice, säger Ewa Jacobsson.

– Det kan vara viktigt att berätta att Hoffice inte bara är för dem som redan har ett företag, vi välkomnar gärna dem som vill jobba med sina drömmar och idéer under en arbetsdag också.

Vad krävs då för att få till ett hoffice egentligen? Tja, det bestämmer anordnaren själv - hur många platser som finns, vilka tider som gäller, om man erbjuder fika eller mat eller om det finns möjligheter att värma medhavd matlåda,... Wifi?

– Det är egentligen inget villkor vi har ju egna wifin i våra telefoner och tillexempel jag har såpass mycket utrymme att någon annan kan använda mitt samtidigt, säger Ewa Jacobsson.

Dagen har inletts med dans och i pauserna förstår reportern att det gärna blir lite "mindful"-aktiviteter, blir inte det lite väl konstigt för företagare som inte är Ängsbackaanhängare?

– Nej, det behövs ett inslag som lösgör energi och erfarenheterna från Stockholm säger att alla sorters människor tycker att det är okej för att det skapar energi och gemenskap i gruppen, säger Ewa Jacobsson.

Rätta oss
1 / 1
Besöksdagens hofficegrupp i Molkom: från vänster Ewa jacobsson, Anna Geiden, Kavina Thorslund och Daveena Hägglund.
Aktuell artikel (1 av 5)
Hoffice - en modell för hållbarhet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!