Lördag, 27 maj - vecka 21
Karlstad

”Få människor har nog lika kul som jag”

Passionen är det mest påtagliga med Torsten Rönnerstrand: passionen för litteratur, musik, fotboll, natur, matlagning, vinprovning, tåg och Grekland, bland annat.Han gestikulerar ivrigt, ögonen lyser.– Passionerna har gett mig ett bra liv, så de är inget att vara rädd för!Fast han kan inte förneka att de även fått honom att hamna i livsfara vid flera tillfällen...
Artikeln fortsätter efter annonsen

Mest känd för värmlänningarna är Torsten Rönnerstrands passion för litteraturen. Sedan 20 år tillbaka är han docent och lektor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet. Att en sådan gillar Dante, Proust, P-O Enquist och nära vännen Tranströmer är kanske inte så underligt. Men Torsten förklarar utan omsvep att han även älskar Stieg Larssons Millenniumtrilogi, Muminböckerna och Kulla-Gulla. När undertecknad påpekar bredden, skrattar Torsten.

– Du kallar det bredd, jag kallar det splittring. Den är helt enkelt ett resultat av min impulsivitet. Många blir förvånade när jag, som forskat mycket i avancerad vuxenlitteratur, rekommenderar Stieg Larsson och kallar honom för vår tids Balzac, som är en av 1800-talets giganter. Därför blev det något av en revansch för mig när han även i Frankrike jämfördes med Balzac.

Kulla-Gulla då?

– Som liten pojke var jag en utagerande machokille. Mina föräldrar försökte dämpa det genom att läsa flickböcker för mig. Nu får jag ofta höra att jag har typiskt kvinnliga värderingar, tänk vilken makt litteraturen har!

Torsten berättar

<>Dock var det två saker till som satte fart på Torstens socialistiska tankar, trots de åtta åren på överklasskolan Göteborgs Högre Samskola. Det ena var att hans morbror och mamma var nära vänner med Tage Erlander. Morbrodern var även socialdemokratins rådgivare i vetenskapliga frågor under många årtionden. Det andra skälet var att Torsten spelade fotboll i arbetarrörelsens Göteborgslag Unga Örnar.

De socialistiska

<>– De senaste 20 åren har det varit självklart att räkna Tranströmer till en av världens främsta författare. I slutet av 60-talet och början av 70-talet, under den sekteristiska vänster- epoken, ansågs han emellertid inte vara tillräckligt långt ut till vänster.

Torsten beskriver hur poeten blev illa behandlad vid ett föredrag på Göteborgs universitet.

– Sedan skrevs en dålig recension av Östersjöar. Jag blev förbannad och skrev en egen, positiv recension som publicerades bredvid den andra i Göteborgs-Tidningen. Sedan vände det och folk började skriva positivt om honom igen. Vi har varit vänner sedan dess.

Att försvara

<>– Av misstag hamnade jag i den marockanska kungens trädgård 1963. Säkerhetstjänsten trodde att jag skulle mörda kungen och utsatte mig för en skenavrättning. Det intressanta är att jag inte blir rädd när jag utsätts för livsfara, snarare euforisk. Kroppen reagerar med att producera endorfiner.

Hamnar du i livsfara ofta, med andra ord?

<>– Det händer. Bland annat har jag varit nära att rasa ner i glaciärsprickor i norska fjällen, och i en fors i Sarek. Jag är extremt mycket naturmänniska.

På väg till Marocko den där gången 1963, kunde han också ha råkat i trubbel efter att ha stått upp hela bilresan genom Spanien och ropat smädeord till general Franco genom takluckan.

– Och 1974 smugglade jag in en engelsk översättning av dissidenten Aleksandr Solzjenitsyn i Sovjetunionen. Jag har alltid varit en gambler som – åtminstone hittills – landat på fötterna.

Redan

under

<>– Det är antagligen därför jag har ett väldigt gott minne och är duktig på att citera.

Allra helst citerar han inledningen av Odysséen, på grekiska.

– Den grekiska ön Samos är mitt paradis, hittills har jag varit där två gånger i år. I byn Pythagorion finns en bydåre som kom fram och citerade Odysséen eftersom de tre första raderna var tryckta på min tröja. Jag glömmer aldrig taxichaufförernas miner när jag stämde in och de insåg att det nu fanns två bydårar på Samos!

Ett roligt och

<>– Få människor har nog lika kul som jag. Jag ångrar ingenting. Eller jo, en sak förresten. När jag sommarjobbade som grisskötare kastrerade vi grisar utan bedövning, men det är också det enda som grämer mig.

Han gör ett förtydligande:

– Det var alltså grisarna som inte fick bedövning, själv fick jag snaps!

Rätta oss
1 / 1
”För att vara en intellektuell människa är jag ovanligt impulsiv och känslosam”, säger Torsten Rönnerstrand, docent och lektor i litteraturvetenskap. En gång gjorde impulsiviteten att han blev skenavrättad av marockansk säkerhetstjänst.

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!