Fredag, 26 maj - vecka 21
Hela livet

”Ett liv utan rutiner passar mig väldigt bra”

Det är ytterst sällan Victor Heliodor ser snö – trots att familjen har en stuga i Härjedalen. Han är nämligen modell och flyttar runt mellan länder som Malaysia, Kina och Filippinerna. Sedan ett par dagar tillbaka är adressen Mexiko.– Jag vet aldrig när jag kan komma till Sverige nästa gång. Men det här livet passar mig väldigt bra eftersom jag har svårt för rutiner.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Victor berättar om när han och systern var i Hongkong samtidigt. Hon ringde för att fråga om de skulle äta middag och fick då reda på att Victor höll på att packa sina väskor för en hastigt påkommen jobbsejour till Malaysia. Det dröjde flera månader innan syskonen sågs igen...

– Ofta vet jag inte alls vart jag ska åka härnäst. Det är lite av charmen, samtidigt som det är svårt rent praktiskt ibland. Att inte ha en fast punkt har hur som helst gjort mig bekväm – jag behöver inte tänka på att betala hyran utan låter agenturen ta hand om allt, säger Victor.

Några av magasinen han synts i är Marie Claire, Esquire, Maxim och Billionaire. Dessutom gör han gärna mer kommersiella arbeten – kataloger, tv-reklam med mera – eftersom dessa ger bättre betalt.

Det var efter

<>– Alla större modehus har butiker där. Det är en marknad med mycket pengar i omlopp då asiaterna verkligen vet hur man spenderar! Det händer saker hela tiden och man träffar folk från hela världen, förklarar Victor.

Efter nio månader

<>– Jag ser verkligen fram emot tiden i Mexiko City, världens största stad. Så vitt jag vet kommer jag tillbringa julen här. Det blir femte året i rad jag inte kan fira med familjen i Sverige. Visst saknar jag dem men vi sågs åtminstone i somras innan jag åkte till Istanbul, säger Victor och fortsätter:

– Trots att jag inte varit i Mexiko tidigare har jag flera vänner här. En av fördelarna med jobbet är att man ofta träffar på samma personer. Då och då blir jag förvånad när jag kommer till ett helt nytt land, öppnar dörren till lägenheten och möts av någon jag arbetat med några veckor tidigare i ett annat land.

Han delar alltså

<>– I Malaysia bodde jag med sju ryskor från samma agentur. Hotellet hade swimmingpool, gym, trädgårdar och säkerhetsvakter. Efter några veckor blev det tråkigt eftersom vi aldrig fick lämna området utan tillstånd från agenturen. Då jobbar jag hellre på Filippinerna. Befolkningen är otroligt vänlig och tar väl hand om dig. Något man däremot måste ta hänsyn till är att folk inte är det minsta organiserade. De dyker inte upp förrän två timmar efter utsatt tid. Fast för min del funkar det eftersom det innebär att jag själv aldrig kommer sent jämfört med dem...

I Victors bransch

<>– Du kan dricka champagne på de finaste klubbarna på kvällen och sedan behöva slita hårt nästa dag. Det är viktigt att ha en ganska hård attityd. Jag har råkat ut för riktigt svåra situationer – det känns fel att utelämna någon men det finns helt klart personer som innebär en stor risk att arbeta med. Samtidigt har jag lärt mig att det är viktigt att vara ödmjuk ibland.

Än så länge

<>– Jag har gjort teateruppsättningar, inklusive Shakespeare, på engelska men det är bara att erkänna att jag inte gör mig bra på scen. Mitt sätt att arbeta på passar bättre för film. Det lockar mig inte att bo och arbeta i Sverige. Jag blir snabbt rastlös och möjligheterna till karriär är begränsade där. Samtidigt älskar jag Sverige och uppskattar att komma ut på den värmländska landsbygden, åka till stugan i Härjedalen eller hälsa på släktingar i Grebbestad.

Rätta oss
1 / 1
Med sina 24 år anses Victor Heliodor fortfarande vara ung – till skillnad mot kvinnliga modeller i samma ålder. ”De bäst betalda jobben är ofta inriktade på män och inte pojkar”.
Aktuell artikel (1 av 1)
”Ett liv utan rutiner passar mig väldigt bra”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!