Söndag, 23 juli - vecka 29
Allmän

En person misstänks för människohandel

En person misstänks för människohandel. Offren ska vara tiggare i Säffle. Sedan tidigare pågår en utredningen om människohandel med tiggare i Årjäng.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Anmälan om människohandel i Säffle kom in till polisen i slutet av förra veckan.

– Vi har fått in en anmälan om misstänkt människohandel som innefattar tiggeri, och en förundersökning har inletts. Det är flera poliser som arbetar med utredningen för att komma fram till vad som har hänt, säger åklagare Barbro Brännlund, som leder förundersökningen.

Åklagaren menar att utredningen nu är inne i ett känsligt läge, varför hon är fåordig.

– Jag vet inte hur många som kan vara drabbade, men det finns en person som är misstänkt för människohandel avseende tiggeri. Det är en utländsk medborgare som har befunnit sig i Säffle. Personen är inte frihetsberövad, säger Barbro Brännlund.

Åklagaren vill inte berätta var personen nu eventuellt befinner sig, eller varför han eller hon inte är gripen.

VF har tidigare berättat om ytterligare en utredning som rör människohandel med tiggare. De som skulle ha fallit offer för människohandeln var två rumänska kvinnor, 28 respektive 20 år gamla.

– Utredningen är inte nedlagd men det händer inte så mycket just nu. När det gäller sådana här ärenden är det svårt att komma vidare, blanda annat för att de inblandade inte vill prata så mycket om det, säger förundersökningsledare Göran Brofeldt.

Han misstänker att tiggeriet, i alla fall till viss del, är organiserat.

– I utredningen framkom uppgifter om att de hade fått köpa resan till Sverige och även betala för den plats där de tigger, säger Göran Brofeldt.

Den 28-åriga kvinnan berättade för polisen att hon fick betala 1 000 euro för att komma till Sverige och att det kostade ytterligare 400 kronor för att få en plats att tigga på.

– Vi misstänker att de som tigger får ge pengar de tigger ihop till någon som sedan för pengarna vidare till andra personer, säger Göran Brofeldt.

Den 28-åriga kvinnan berättade för polisen att de pengar hon tiggde ihop hämtades av den person som tog henne till Sverige.

Göran Brofeldt utesluter inte att det finns flera grupperingar i Värmland, inte minst med anledning av flera bråk mellan tiggare som förekommit i Årjäng under de senaste månaderna.

– Vi hade ett nytt ärende förra veckan. En kvinna hade nyligen kommit till Sverige från Rumänien och anvisades en plats att tigga på i Årjäng. Då hon satt där kom en annan kvinna och en man dit och det slutade med misshandel. En person anhölls, säger Göran Brofeldt.

Det är oklart om de två ärendena rörande människohandel i Säffle respektive Årjäng har någon koppling till varandra.

Rätta oss
1 / 1
En person misstänks för människohandel där flera tiggare i Säffle ska vara offren.
Aktuell artikel (1 av 1)
En person misstänks för människohandel

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!